Prefectura Sibiu a pus la punct planul pentru gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului de iarnă. Printre acestea cel mai important aspect este asigurarea accesului persoanelor bolnave la sistemul medical. Dar, în același timp, fiecare instituție care are în atribuții acest lucru trebuie să stabilească necesarul e material antiderapant.
DSP și comitetele locale pentru situații de urgență sunt responsabile cu ”luarea în evidență a persoanelor dializate și a gravidelor aflate în zone cu risc de a rămâne izolate în cazul înregistrării unor căderi masive de zăpadă, în vederea asigurării transportului și internării lor preventive în caz de nevoie, la unități spitalicești”.
Comitetele Locale pentru Situații de Urgență trebuie să identifice zonele preponderent dispuse înzăpezirilor, necesarul de materiale pentru intervenție, stocurilor de combustibili pentru încălzire, avându-se în vedere inclusiv identificarea unor resurse tehnice, materiale și umane disponibile la nivelul persoanelor fizice, operatorilor economici și altor instituții de pe raza teritoriilor administrative, pentru asigurarea intervenției operative la deszăpeziri și alte situații de urgență specifice sezonului rece.
Tot aceste comitete vor identifica și vor lua în evidență și sprijini, în funcție de necesități și posibilități a persoanelor nevoiașe pentru asigurarea condițiilor minime de conform termic în scopul prevenirii deceselor datorate frigului.
În cazul în care este nevoie, în perioada următoare se va face pregătirea populației în scopul participării active alături de forțele specializate la acțiunile întreprinse de autorități pentru normalizarea situației în cazul căderilor masive de precipitații sub formă de zăpadă prin înlăturarea nămeților din zonele limitrofe amplasării gospodăriilor individuale, inclusiv la operațiunile de deblocare a străzilor și altor elemente de infrastructură care asigura accesul spre comunități.