biserica „sfinţii împăraţi constantin şi elena” şi „acoperământul maicii domnului” din şelimbăr a fost sfinţită

Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Acoperământul Maicii Domnului” din Parohia Şelimbăr II, judeţul Sibiu, a fost sfinţită marţi, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Ierarhul a dat locaşului de cult şi hramul Sfântului Dimitrie. În sobor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, preoții slujitor în parohiile din Șelimbăr și alți slujitori ai sfintelor altare.

Biserica nouă din Şelimbăr a fost ridicată în perioada 2014-2021, pe un teren donat de domnul Constantin-Emilian Şandru, pentru a oferi credincioşilor din parohia Şelimbăr II, înfiinţată în 2008, un locaş de închinare atât de necesar în noul cartier din localitatea învecinată cu Sibiul. Piatra de temelie a fost sfinţită de IPS Mitropolit Laurenţiu pe 13 aprilie 2013, iar anul următor începeau lucrările de construcţie, sub supravegherea preotului paroh Emil-Radu Mocioiu şi cu sprijinul Primăriei şi Consiliului local Şelimbăr, precum şi al credincioşilor din parohie.

Ziua târnosirii a fost o adevărată sărbătoare în cartierul nou din Şelimbăr. Credincioşii au avut posibilitatea să participe la slujba de sfinţire în cadrul căreia IPS Mitropolit Laurenţiu a târnosit locaşul de cult cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită, a înveşmântat şi sfinţit Masa Sfântului Altar, unde a aşezat moaşte, iar apoi a sfinţit icoanele împărăteşti şi catapeteasma.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în locaşul de cult. Pentru a respecta măsurile de siguranţă sanitară din această perioadă, mulţi dintre credincioşi au urmărit sfintele slujbe pe un ecran instalat în curtea bisericii.

Mărturisirea Sfântului Dimitrie

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Emil-Radu Mocioiu a fost hirotesit iconom stavrofor, ierarhul apreciind activitatea sa misionară într-o parohie nou-înfiinţată şi eforturile depuse în ultimii ani pentru ridicarea locaşului de rugăciune.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de ierarh pe scena amenajată în curtea locaşului de cult. IPS Mitropolit Laurenţiu le-a prezentat credincioşilor viaţa şi martiriul Sfântului Dimitrie, unul dintre cei mai mari şi ajutători sfinţi ai Bisericii.

„Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a dăruit lui Dumnezeu în chip deosebit, şi-a dăruit propria viaţă lui Hristos în vremuri de prigoană. Nu ne putem imagina, cu toate necazurile vieţii acesteia, ce înseamnă o perioadă de prigoană, deşi sunt şi acum ţări unde creştinii sunt omorâţi de adepţii altor religii. (…) Vrednicia şi demnitatea sa l-au determinat pe împărat să-l aleagă stăpân peste Tesalonic. A găsit momentul Sfântul Dimitrie să-şi mărturisească cu toată libertatea şi cu mult folos credinţa sa creştină. A început să-L împărtăşească pe Hristos tuturor ostaşilor şi nu numai, astfel încât mulţi părăseau religia păgână şi deveneau creştini”, a subliniat ierarhul.

În continuare, ierarhul a oferit distincţii şi diplome de apreciere. Astfel, primarul comunei Şelimbăr, Marius Grecu, a primit distincţia „Crucea şaguniană pentru laici”. Donatorul terenului pe care s-a ridicat biserica, Adunarea şi Consiliul parohiale, precum şi numeroşi ctitori şi binefăcători au primit diplome de cinstire din partea ierarhului.

Mulţumirile comunităţii pentru ierarh au fost transmise de părintele Emil-Radu Mocioiu. Părintele paroh i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Sfântului Dimitrie. Credincioşii au avut posibilitatea să intre în această zi în Sfântul Altar pentru a se închina.

„Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Acoperământul Maicii Domnului” din Parohia Şelimbăr II, a fost sfinţită azi, 26 octombrie, în ziua sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Ierarhul a dat locaşului de cult şi hramul Sfântului Dimitrie. Cu emoție și bucurie am participat la acest eveniment încărcat de însemnătate iar distincția “Crucea Șaguniană” primită azi, de la Înaltpreasfințitul Laurențiu, mă onorează și consider că este a tuturor credincioșilor din comună care sunt alături de biserică.”, a scris pe Facebook Marius Grecu, primarul din Şelimbăr.

 

biserica „sfinţii împăraţi constantin şi elena” şi „acoperământul maicii domnului” din şelimbăr a fost sfinţită biserica „sfinţii împăraţi constantin şi elena” şi „acoperământul maicii domnului” din şelimbăr a fost sfinţită

Ultima oră

Comentariul meu