amendă de un milion de euro pe zi pentru polonia

Polonia amendată cu un milion euro pe zi din cauza nerespectării statului de drept, notează Mediafax.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, în timpul dezbaterii din plenul Parlamentului UE, din 19 octombrie, şi-a exprimat disponibilitatea de a desfiinţa „secţia disciplinară a judecătorilor” la Curtea Constituţională, „pentru că nu a răspuns aşteptărilor noastre”. N-a indicat totuşi momentul în care o va face, astfel că Secţia disciplinară este încă funcţională.

Curtea de Justiţie a UE a condamnat Varşovia la plata sumei de milion de euro pe zi, pe motiv că nu a suspendat aplicarea dispoziţiilor naţionale referitoare la competenţa Secţiei disciplinare a Curţii Supreme.

„Respectarea măsurilor asigurătorii dispuse pe 14 iulie 2021 – explică o informare a Curţii de Justiţie a UE – este necesară pentru a evita prejudiciul grav şi ireparabil adus ordinii juridice a Uniunii Europene şi valorilor privind pe care se întemeiază acea Uniune, în special cea a statului de drept”.

Reforma justiţiei introdusă de guvernul de la Varşovia a fost contestată vehement de Comisia Europeană şi Curtea de Justiţie a UE, pentru că dăunează independenţei şi autonomiei judecătorilor.

Dilema: Dreptul naţional sau Dreptul comunitar?

Curtea a sancţionat supremaţia dreptului naţional asupra dreptului comunitar în cazul unui conflict între cele două, declarând articolele 1 şi 19 din Tratatul UE incompatibile cu Constituţia poloneză.

Disputa privind supremaţia dreptului UE a început în martie anul trecut, când premierul Morawiecki a cerut intervenţia Curţii Constituţionale, ca urmare a reformei sistemului judiciar, cu înfiinţarea Secţiei disciplinare la Curtea Supremă poloneză.

Morawiecki a cerut Curţii Constituţionale să stabilească dacă legislaţia poloneză este mai presus de legislaţia europeană în cazul unui conflict între cele două. Prima ciocnire a avut loc în iulie anul trecut, când Tribunalul Constituţional polonez a declarat neconstituţională aplicarea ordinelor Curţii de Justiţie a UE la sistemul judiciar polonez.

Prin urmare, Curtea de Justiţie a UE a impus acum o amendă zilnică de un milion euro pentru neexecutarea acestor ordine.

Sursa – Mediafax.ro

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu