IPJ Sibiu cere înființarea unui centru special pentru agresori - Polițiștii nu au deocamdată unde să îi ducă
Foto Arhivă

Polițiștii sunt cei care ajung primii în cazul în care este sesizată o faptă care vizează violența domestică. Dacă se constată că pericolul este iminent, agresorul primește ordinul de evacuare a locuinței în urma emiterii unui ordin de protecție provizoriu. În acest caz cei care pleacă din casă ar trebui cazați în unități rezidențiale speciale. Doar că la nivelul județului Sibiu astfel de spații, doar trei, au locuri limitate. În aceste condiții polițiștii nu au unde să îi trimită. În plus, oamenii legii se plâng și de faptul că cei de la Serviciul Protecție și Asistență Socială din cadrul primăriilor nu răspund la telefon în afara programului de lucru.

La nivelul județului Sibiu există trei adăposturi de noapte- în Sibiu, Mediaș și Dumbrăveni. Aici ar putea fi cazați agresorii care sunt evacuați din locuințe. Dar, locurile în aceste spații sunt limitate. În plus, există un anumit interval orar în care pot fi cazați, iar persoanele aflate sub influența alcoolului nu sunt primite.

În aceste condiții, polițiștii care intervin în cazurile de violență domestică și emit ordinul de protecție provizoriu în baza căruia agresorul pleacă din locuință, nu au unde să îi trimită. Mai mult, dacă totuși se găsește un loc liber, polițiștii, de cele mai multe ori, sunt nevoiți să îndeplinească atribuțiile celor de la Serviciile Sociale din cadrul primăriilor, pentru că aceștia nu sunt de găsit după ora 6 sau în cursul nopții.

”La nivelul județului nu există niciun centru rezidențial special pentru agresori, în condițiile în care aceștia sunt cei evacuați. De asemenea, în ceea ce privește echipele mobile din cadrul S.P.A.S., au fost situații când au răspuns solicitărilor organelor de poliție doar până la ora 16.00, iar atunci când au fost în concediu, sau pe timpul nopții nu au putut fi contactați membrii acestora (în multe situații, mai ales în mediul rural, este o singură persoană). Din aceste motive, rămâne în sarcina organelor de poliție să orienteze și să conducă agresorul către un centru, deși aceste atribuții cad în sarcina echipei mobile, conform art. 31 alin 5 din Legea 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice. Având în vedere cele de mai sus și pentru o bună desfășurare a activităților pe această linie, considerăm oportună înființarea unui centru rezidențial special pentru agresori la nivelul județului, precum și asigurarea la nivelul primăriilor a unui serviciu de permanență și a unor date de contact ale celor care asigură acest serviciu, în cazul echipelor mobile din cadrul S.P.A.S.”, se arată în comunicarea Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu către Prefectura județului.

Sute de intervenții

La nivelul I.P.J. Sibiu, în primele 9 luni ale anului 2021 au avut loc 845 intervenții la cazurile de violență domestică, dintre acestea 762 fiind semnalate prin 112, iar 83 prin alte modalități de sesizare.
În urma completării formularului de evaluare a riscului de către polițiști, au fost identificate 189 de cazuri cu risc iminent, fiind emise 158 de ordine de protecție provizorii, iar în 31 de cazuri victima a refuzat emiterea acestuia.
Conform situației statistice, au fost 650 de situații fără risc iminent și 6 situații în care nu s-a completat formularul de evaluare a riscului ( cazuri în care cele sesizate nu s-au confirmat).
Polițiștii au solicitat intervenția echipei mobile la 21 sesizări de fapte de violență domestică, 15 în mediul urban și 6 în mediul rural.

ORDINE DE PROTECȚIE PROVIZORII
În perioada de referință, conform situației statistice, au fost emise 158 de ordine de protecție provizorii, 94 în mediul urban și 64 în mediul rural. Dintre acestea, 78 au fost transformate în ordine de protecție.
Față de perioada similară a anului 2020 există o ușoară creștere, atunci fiind emise 137 de ordine de protecție provizorii.
Autorii faptelor de violență domestică împotriva cărora au fost emise ordine de protecție provizorii au fost în număr de 158: 157 majori( 155 de sex masculin și 2 de sex feminin), iar 1 minor, de sex masculin.

ORDINE DE PROTECȚIE
În perioada de referință au fost emise de către instanțele de judecată 157 de ordine de protecție, iar în primele 9 luni ale anului 2020 au fost emise 79 de ordine de protecție.
Cele mai multe au fost emise la solicitarea victimei, respectiv 98, iar 59 la solicitarea procurorului.
Numărul total al ordinelor de protecție soluționate a fost de 137, toate la expirarea termenului legal.
La sfârșitul perioadei au rămas în lucru 80 de ordine de protecție.

Ultima oră