foto liber la mall-urile din sibiu pentru toată lumea - guvernul a uitat să cuprindă reglementarea în noua hotărâre

Raed Arafat anunța săptămâna trecută noile restricții care urmau să intre în vigoare de luni, 25 octombrie. Pe lângă obligativitatea purtării măștii de protecție în orice spațiu public și închiderea școlilor pentru două săptămâni, se vorbea și despre intrarea la mall-uri și hoteluri doar pe baza certificatului verde. Pentru că a intervenit o greșeală în redactarea hotărârii de Guvern care legiferează dispozițiile CNSU luni, școlile private și afterschool-urile funcționează, iar la mall nu se cere certificatul verde. Sibienii pot intra astfel nestingheriți în cele două mari magazine. Și copiii au mers azi liniștiți la cursurile grădinițelor private și afterschool-urilor.

 

[fvplayer id=”232″]UPDATE

Raed Arafat a explicat luni că între Hotărârea de Guvern emisă vineri și cea apărută în Monitorul Oficial, au apărut câteva inadvertențe. Acesta spune că ele vor fi reglementate imediat și că cel mai probabil, din 26 octombrie, accesul în centrele comerciale de tip Mall, va fi permis doar celor care au certificat de vaccinare sau pentru cei trecuți prin boală. DETALII AICI: Accesul în mall-uri reglementat de urgență.

ȘTIREA INIȚIALĂ
Hotărârea de Guvern a fost publicată vineri, dar din ea lipsesc trei dintre restricțiile anunțate și prevăzute în hotărârea Consiliului Național pentru Situații de Urgență. Mai exact, deși au fost anunțate, în hotărârea Guvernului nu au fost cuprinse măsurile privind accesul în mall-uri doar a persoanelor care prezintă certificatul verde, închiderea școlilor private, timp de două săptămâni, pe sistemul celor de stat, dar și a afterschool-urilor, și la fel, accesul în hoteluri și pensiuni, doar pe baza certificatului verde.

Școlile private deschise

Ca urmare, luni dimineața copiii care nu au mers la școlile de stat au putut totuși frecventa cursurile afterschool-urilor. Școlile private, la fel, au putut ține orele față în față. ”Noi oricum am intrat de azi în sistem online ca măsură de prevenție față de rata mare de incidență. Avem un altfel de program școlar, iar vacanța o avem săptămâna viitoare. Dar, la fel ca toți părinții, și părinții copiilor noștri primesc informații contradictorii. Se creează astfel confuzie. Ne afectează pentru că este o chestiune de discurs public în care se fac diferențe și nu ar trebui să fie acolo. Se ajunge la niște tensiuni care nu își au locul sau momentul”, spune Elena Lotrean, unul din fondatorii Școlii Finlandeze din Sibiu.

Liber și la mall

Pe același sistem al „uitării” trecerii unor măsuri în hotărârea de Guvern, și mall-urile sunt ”tărâm liber”. Mai exact, deși se anunțase că în aceste locații de luni se va putea intra doar pe baza certificatului verde, oricine- vaccinat sau nu, trecut prin boală sau nu, testat sau nu, poate intra. Dovadă stă faptul că la niciunul din mall-urile sibiene- cel din Sibiu și Șelimbăr- nimeni nu îi verifică pe cei care doresc să intre la cumpărături. Accesul este liber, ușile nu sunt ”păzite„ de vreun gardian înarmat cu un telefon care să scaneze certificatul verde.

foto liber la mall-urile din sibiu pentru toată lumea - guvernul a uitat să cuprindă reglementarea în noua hotărâre foto liber la mall-urile din sibiu pentru toată lumea - guvernul a uitat să cuprindă reglementarea în noua hotărâre foto liber la mall-urile din sibiu pentru toată lumea - guvernul a uitat să cuprindă reglementarea în noua hotărâre

Și așa vor rămâne lucrurile până când se va publica în monitorul Oficial o nouă hotărâre de Guvern care să cuprindă și măsurile care au fost ”uitate„.

foto liber la mall-urile din sibiu pentru toată lumea - guvernul a uitat să cuprindă reglementarea în noua hotărâre

”Noi nu putem face la nivel local decât să aplicăm ceea ce este prevăzut în hotărârea guvernului. Dar luni am înțeles că este o întrunire exact pe tema asta, pentru a se rectifica greșeala”, a declarat Mircea Crețu, prefectul județului Sibiu.

Ședința rectificatoare

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat luni o hotărâre prin care sunt luate măsuri suplimentare pentru combaterea efectelor pandemiei. Astfel, în mall-uri ar urma să aibă acces doar persoanele vaccinate și cele trecute prin boală, cu unele excepții, scrie Mediafax. 

„Accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepția unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor”, este propunerea CNSU.

O altă propunere vizează „exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii:

a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului”.

Totodată se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile pentru cei care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic, dar și pentru cei care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii