Cât muncește un român pentru a-și putea achiziționa un smartphone

Conform unui studiu recent realizat, pentru a-şi achiziționa un smartphone, românii trebuie să muncească de opt ori mai mult decât elveţienii. 

Durata de timp variază mult în funcție de salariile din fiecare țară, dar și în funcție de prețul telefoanelor, întrucât acestea nu costă la fel peste tot.

Cât muncește un român pentru a-și putea achiziționa un smartphone

Avem cazul unui român ce obține un salariu mediu pe lună, adică, potrivit celor mai recente date INS, 3.545 de lei net. Dacă se hotărăște să-și cumpere un telefon care costă 5.700 de lei, ar trebui să muncească timp de aproximativ 34 de zile pentru a-l achiziționa, presupunând că își cheltuiește toți banii câștigați pe acest dispozitiv și nu mai mănâncă, nu mai cumpără alte produse și nu mai plătește facturile la gaze ori la curent. Dacă aceeași persoană cu același salariu vrea un telefon care costă 5.200 lei, de exemplu, va trebui să muncească pentru el 30 de zile cu aceleași condiții. Sau mai puțin cu 5 zile dacă achiziționează unul mai ieftin.

Bărbat: „Ar trebui noi, ca oameni, să ne dăm seama care ne sunt limitele. Poți să dai 4.000 pe un telefon de top, dar având în vedere că unul mai ieftin s-ar putea să îți satisfacă nevoile, nu văd de ce ai da atât de mult”.

Cel mai puțin pentru un telefon muncesc elvețienii, doar 4,4 zile. Un american își poate achiziționa un astfel de dispozitiv în aproximativ 6 zile.

Băiat: „De ce ar trebui să lucrăm mai mult pentru un telefon, când ar trebui pur și simplu să avem aceleași salarii, aceleași prețuri în general?”

Daniel Apostol, reprezentant magazin electrocasnice: „De la an la an observăm o schimbare a clienților. Aceștia sunt mult mai interesați de noutățile care apar în piață, dimensiunea ecranului, procesorul pe care îl utilizează smartphone-ul și spațiul de stocare. Prețurile noutăților apărute de la majoritatea producătorilor încep de la 2.500 de lei și se duc undeva până la 10.000 de lei”.

Datele celui mai mare site de comerț online arată că 16% dintre români își cumpără telefoanele în rate.

Adrian Negrescu, consultant economic: „Dacă vrei un telefon scump, cel mai bine este să îl cumperi cu un card de rate fără dobândă, ca sa nu ai alte costuri decât plata ratei. Ar fi bine să nu cazi în capcana unui credit IFN, din magazin, pentru că vei plăti cu cel puțin 30% mai mult pentru acel telefon. Cumpără-ți un telefon în funcție de ce salariu ai! E o regulă esențială. În plus, la fel ca mașinile, telefoanele își pierd valoarea foarte repede din momentul în care l-ai cumpărat”.

În prezent, 97% dintre români utilizează un smartphone, scrie Digi24.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică