Un medicament împotriva alcoolismului tratează și deficiențele de vedere. Ce spun specialiștii
Sursă Foto - bucurestifm.ro

Un medicament folosit în anii 1950 care tratează alcoolismul a fost descoperit de către cercetătorii de la Universitatea din California Berkeley că poate ajuta la tratarea cazurilor de degenerare maculară – zona de pe retină care ajută la formarea clară a imaginii. Netratată, această afecțiune conduce adesea la pierderea vederii.

 

Peste 36 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de orbire completă, în timp ce alte 253 de milioane de oameni au deficienţe de vedere, potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

 

Unul din procesele care conduc cel mai adesea la degenerare maculară şi, pe termen lung, la orbire este când celulele retinei devin hiperactive, ceea ce face ca pacientul să aibă un fel de flash-uri de lumină în ochi.

 

Cercetătorul Michael Telias, fost doctorand la Berkeley şi în prezent profesor la Universitatea din Rochester (New York), susține că aceste flash-uri pot fi blocate cu ajutorul unui medicament utilizat în anii ’50 pentru a trata cauzele alcoolismului, numit Disulfiram.

 

„Disulfiram-ul blochează o enzimă care sintetizează acidul retinoic, vinovat de acest tip de degenerare maculară”, a spus cercetătorul, care a lucrat la acest proiect alături de profesorul Richard Kramer, potrivit Agerpres.

 

Cercetătorii americani au tratat un grup de şoareci cu acest medicament şi au observat că aceştia au avut pierderi de vedere de între 15% şi 30% din cazuri, comparativ cu cei cărora nu le-a fost administrat Disulfiram şi care au dezvoltat deficienţă oculară în proporţie de 90% din cazuri.

Ultima oră