În urma unui studiu realizat de Unicef, raportul arată că trei adolescenţi se sinucid pe zi. Sinuciderea în rândul adolescenţilor este a doua cauză principală de deces, după accidente. Din fericire, România se numără printre ţările cu cel mai mic procent de copii care au o tulburare mintală diagnosticată.
În Europa, 9 milioane de adolescenţi cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani suferă de o tulburare de sănătate mintală, iar sinuciderea este a doua cea mai frecventă cauză de deces în rândul lor. Trei adolescenţi pe zi îşi iau viaţa.
Semnalul de alarmă este tras de un raport Unicef, citat de La Stampa.
Doar accidentele rutiere provoacă mai multe decese în rândul tinerilor.
Aproximativ 1.200 de copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani îşi pun capăt vieţii în fiecare an.
În Italia, se estimează că 16,6% dintre băieţii şi fetele cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani suferă de probleme de sănătate mintală (956.000). În rândul fetelor, procentul este mai mare (17,2%) decât în rândul băieţilor (16,1%).
Procentul de probleme de sănătate mintală pentru băieţii şi fetele din Europa cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani este de 16,3%, în timp ce cifra globală pentru acelaşi grup de vârstă este de 13,2%.
Ţările cu cel mai mare procent din Europa dintre cele 33 de ţări intervievate sunt: Spania (20,8%), Portugalia (19,8%) şi Irlanda (19,4%), în timp ce cele cu cel mai mic procent se află în principal în Europa de Est: Polonia (10,8%), Republica Cehă (11%), Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia (11,2%).
„Pandemia a scos la suprafaţă mai mulţi factori care ne pun în pericol sănătatea mintală: izolarea, tensiunile familiale, pierderea veniturilor”, spune regina Mathilde a Belgiei, însărcinată cu prezentarea raportului Unicef în faţa Uniunii Europene la Bruxelles.
Geert Cappelaere, reprezentantul Unicef pe lângă instituţiile UE, spune: „Lipsa de acţiune are un cost ridicat. Pierderea anuală de capital uman rezultată din afecţiunile de sănătate mintală în Europa în rândul copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 0 şi 19 ani se ridică la 50 de miliarde de euro”.