Prima misiune pentru a studia asteroizii lui Jupiter a fost lansată sâmbătă de către NASA. Sonda spațială va analiza un număr record de roci spaţiale pe durata unei misiuni de 12 ani. Cercetătorii cred că acestea sunt rămăşiţe de material primordial cu care planetele sistemului solar s-au format.
Sonda spaţială Lucy a fost lansată la ora 5:34 din baza NASA de la Cape Caneveral, Florida. Scopul misiunii este studiul asteroizilor, denumiţi din mitologia greacă drept Troieni, care orbitează în jurul planetei Jupiter.
Oamenii de ştiinţă speră ca misiunea, care se întinde pe o durată de 12 ani, va oferi noi indicii despre modul în care planetele sistemului solar au ajuns să se formeze cu aproximativ 4.5 miliarde de ani în urmă şi ce a modelat configuraţia lor actuală.
„Asteroizii troieni sunt resturi din primele zile ale sistemului nostru solar, efectiv fosilele formării planetei”, a declarat cercetătorul principal al misiunii, Harold Levison.
Nicio altă misiune ştiinţifică a NASA nu a fost concepută pentru a vizita atât de multe obiecte diferite care orbitează în mod independent faţă de soare, relatează Reuters.