Cel puțin patru persoane au fost împuşcate mortal şi 20 au fost rănite, la Beirut, în timpul unei manifestaţii a susţinătorilor mişcărilor şiite Hezbollah şi Amal, informează joi AFP, care citează surse medicale.
Violenţele au izbucnit la limita dintre cartierele creştin şi musulman şiit ale capitalei libaneze. Postul de televiziune Al-Manar, al mişcării Hezbollah, a relatat că focurile de armă au vizat manifestanţii care se îndreptau spre Palatul Justiţiei, notează și Reuters, potrivit Agerpres.
Televiziunile locale au arătat, de asemenea, un protestatar mascat care trage cu un AK-47, aparent împotriva celor care au deschis focul asupra demonstranților. Ulterior, Armata Libaneză a luat poziții și a comunicat că va împușca orice persoană înarmată în zonele în care au loc ciocnirile și a cerut oamenilor să elibereze străzile.
Potrivit medicului Mariam Hassan, de la spitalul Sahel, o persoană a fost împuşcată mortal în cap, iar o alta – în piept. Agenţia naţională de informaţii ANI a relatat despre un al treilea mort, la spitalul Rassoul al-Aazam, situat tot în cartierul şiit din sudul capitalei libaneze. Circa 20 de persoane au fost rănite, potrivit Crucii Roşii libaneze. De asemenea, o femeie ar fi fost ucisă în propria locuință, de gloanțele trase din stradă.
În imaginile publicate pe rețelele sociale pot fi văzuți copii care se ascund în școli din cauza focurilor de armă.
Protestul l-a vizat pe judecătorul Tarek Bitar, care anchetează explozia din portul Beirut din august 2020. Deflagraţia de atunci a cauzat moartea a peste 200 de oameni şi a avariat total sau parţial sute de clădiri din capitala libaneză.
În ultima perioadă s-au amplificat tensiunile politice referitoare la ancheta asupra exploziei din portul Beirut din august anul trecut, mişcarea şiită Hezbollah cerând destituirea judecătorului Bitar, pe care îl acuză de lipsă de imparţialitate.
Tarek Bitar a încercat să chestioneze o serie de politicieni importanţi şi oficialităţi din domeniul securităţii, inclusiv aliaţi ai Hezbollah, suspectaţi de neglijenţă care a condus la explozia devastatoare din portul Beirut cauzată de o mare cantitate de nitrat de amoniu.
Anterior în cursul zilei de joi, un tribunal a respins o plângere depusă contra judecătorului Tarek Bitar, ceea ce i-a permis acestuia să reia ancheta asupra exploziei, relatează Digi24.