lucruri pe care nu le știai despre biliard

Majoritatea oamenilor au jucat biliard cel puțin o dată în viață. Dacă nu ai încercat acest sport până acum, poate că ai văzut cel puțin o partidă de acest tip la televizor. Partea interesantă este că deși pare un joc cât se poate de distractiv, există jucători care au făcut o carieră din jocul de biliard. Ei bine, chiar dacă ești novice în acest domeniu sau ai jucat câteva partide la viața ta, sigur există câteva lucruri pe care nu le cunoști. Iată care sunt acestea.

lucruri pe care nu le știai despre biliard

La început era jucat afară

Dacă ai urmărit până acum o partidă de biliard, cu siguranță ai văzut că cei doi jucători se adună în jurul unei mese mari și pun la cale o strategie pentru o dovedi care este cel mai bun jucător. Un prim lucru interesant este faptul că jocul de biliard și variațiunile sale au început… afară.

Acest joc își are originile în Franța anilor 1400. Popularitatea jocului a făcut ca acesta să fie transferat la exterior. Iar dacă te întrebi de ce suprafața mesei este de culoare verde, răspunsul este cât se poate de ușor, pentru a semăna cât mai bine cu terenul „original”, iarba de afară.

Nu oricine ajunge în top

În ciuda faptului că multă lume practică acest sport pentru amuzament, el necesită multă concentrare. Dacă ai urmărit vreodată un joc de biliard sau snooker, cu siguranță ai văzut că spectatorii păstrează liniștea și le acordă jucătorilor ocazia de a se concentra. Mai mult, pe durata jocului oponenții trebuie să fie flexibili și să-și adapteze strategia în funcție de felul în care decurge jocul.

Acest sport poate fi comparat cu alte activități care necesită concentrare așa cum sunt ruleta, jocul de remy sau altele. Cu toate că îți trebuie mult exercițiu pentru a fi printre cei mai buni, nu e niciodată prea târziu pentru a începe.

Două stiluri diferite

Pentru a face acest sport și mai interesant și pentru a aduna și mai mulți jucători în jurul mesei, englezii au stabilit reguli precise în ceea ce privește introducerea mingilor în orificiile destinate și au inclus mai multe bile în joc.

Având în vedere că numărul lor a tot crescut, în final s-a decis ca acestea să fie așezate sub formă de triunghi.

Se pare că originile pornesc din anii 1875 în perioada coloniilor, iar popularitatea a crescut destul de mult până când a devenit un sport național.

Pătruns în zona Americii în jurul anilor 1800, jocul de biliard s-a răspândit rapid în toată țara și a atras spectatori veniți din toate colțurile țării pentru a vedea cum francezii concurează împotriva americanilor.lucruri pe care nu le știai despre biliard

Pernele țineau bilele pe masă

În prima fază a jocului, pernele de pe masă erau folosite pentru a ține bilele pe suprafața de joc. Odată cu trecerea timpului „utilitatea” lor s-a schimbat, mai ales în momentul în care niște jucători au descoperit că acestea pot fi folosite pentru a lovi bilele în ele și a ricoșa.

La fel ca în cazul altor jocuri, regulile și felul în care acesta se joacă se pot schimba de-a lungul timpului. Partea interesantă este că acest joc a fost jucat atât de către aristocrație, cât și de către oamenii de rând; astfel putem spune că jocul de biliard a eliminat preconcepțiile legate de clasele sociale.

Echipamentul diferit

Dacă regulile au fost adaptate în funcție de preferințele sau chiar nevoile oamenilor, echipamentul de ce nu ar avea parte de același tratament?

Bilele folosite pentru joc erau confecționate la început din fildeș, în timp ce în zilele noastre acestea sunt din plastic. Pe de altă parte, bine-cunoscuta cretă era materialul pe care toată lumea îl cunoaște chiar și acum. Ei bine, acest element are o altă consistență în zilele noastre, însă lumea s-a obișnuit deja cu acest termen.

Iar dacă ar fi să vorbim de lucruri interesante, la campionatul de biliard din Paris, trei adversari au ajuns la tribunal, acestea în condițiile în care au jucat un joc care s-a întins pe parcursul a șase zile. Campionul francez Maurice Vignaux a insistat că el trebuie să fie pe primul loc datorită faptului că a obținut cel mai mare scor.

În concluzie, jocul de biliard are câteva secrete pe care nimeni nu le cunoaște. Dacă nu ai jucat până acum „cel mai sigur sport din lume” poate ar fi cazul să-l încerci. Nu se știe niciodată dacă ai un talent înnăscut la acest sport sau nu.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică