atelier gastronomic de preparare a untului prin batere în bădău
????????????????????????????????????

Muzeul Astra organizează un atelier gastronomic de preparare a untului prin batere în bădău.

În peisajul pastoral al stânilor din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Muzeul ASTRA organizează un atelier gastronomic prin care vizitatorii vor cunoaște mai bine uneltele folosite la stână pentru a face untul. La umbra brazilor de lângă gospodăria de oier din Rășinari, monument expus în Muzeul ASTRA,  se vor reproduce toți pașii necesari pentru a a face untul, de la smântânit laptele în covățele, până la bătut smântâna în bădău.

atelier gastronomic de preparare a untului prin batere în bădău

,,La operațiunea de făcut unt la stână se folosea doar un recipient, bădăul – un putinei de formă conică, înalt și strâmt, făcut din doage de brad, în care se bătea cu ajutorul unui băț ce avea la capăt un disc cu găuri care favoriza baterea smântânii.  Partea grea venea din faptul că dura foarte mult. Unii ciobani spun că era nevoie de peste o mie de bătăi, o activitate mecanică ce putea să îl poarte pe actant cu gândul departe, poate la sat și la familia ce vedea de treburile gospodăriei.      Untul se făcea la nevoie. Pentru aceasta, laptele nefiert se punea la smântânit cu o seară înainte, iar dimineața se aduna smântâna de pe suprafața lui și se bătea în bădău. Untul se mânca proaspăt, întins pe o felie de pâine coaptă pe vatră, sau se folosea la frământarea cozonacilor, unul din preparatele de bază la sărbători.      Se putea face unt și din urdă, astfel că la stână, când se strângea prea multă urdă (cam la două zile o dată), se făcea din ea unt (se freca urda în ciubăr până lăsa untul) care se punea apoi în „şteand”. Untul din urdă nu era la fel de bun ca cel din smântână, doar ultimul fiind folosit la cozonaci.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf.

atelier gastronomic de preparare a untului prin batere în bădău

Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA în cadrul proiectului „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generație în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) este organizat în parteneriat cu Museums of South Trondelag (MiST, Norvegia) și beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.  Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro

atelier gastronomic de preparare a untului prin batere în bădău

 

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro

atelier gastronomic de preparare a untului prin batere în bădău

 

Ultima oră

Comentariul meu