Tineri artiști sibienii implicați în acte de educație non-formală în cadrul proiectelor de pe Agenda Educațională a Sibiului

Tinerii artiști sibieni au efectuat un veritabil tur de forță în primele săptămâni de la începerea anului școlar, derulând o serie de proiecte cu profil educațional în care au fost implicați elevi de toate segmentele de vârstă din diverse unități școlare de pe raza municipiului Sibiu.

Proiectul “O zi din viața lui Ion Creangă, derulat de Asociația BIS, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Educațională și-a propus să îi apropie pe elevii sibieni de autorii clasici și de operele literare clasice prin metode active, de educație non-formală. În acest sens, grupuri organizate de elevi au fost invitate la trei spectacole-atelier în grădina BIS, unde artiștii au reconstituit “o zi din viața lui Ion Creangă”. Practic, elevii au fost martori la modul în care marele clasic din Humulești (interpretat de actorul Dumitru Stegărescu) crează poveștile binecunoscute alături de consoarta lui, Tinca Vartic (Andrada Grosu). La un moment dat, spre deliciul tinerilor spectatori, în grădină a apărut Mihai Eminescu, jucat de îndrăgitul actor sibian Claudiu Fălămaș.Tineri artiști sibienii implicați în acte de educație non-formală în cadrul proiectelor de pe Agenda Educațională a Sibiului

“E excelentă ideea acestei Agende Educaționale a orașului Sibiu. Educația prin cultură, prin metode non-formale, trebuie să fie dezideratul oricărei comunități care se respectă. Va fi greu la început, cu atât mai mult în această perioadă pandemică, dar sper că inițiatorii acestei idei nu se vor da bătuți. Ba mai mult, considerăm că tocmai acum e nevoie de astfel de acțiuni țintite, nișate, în vremurile astea în care mulți elevi s-au trezit pe nedrept izolați și ținuți departe de actul educativ viu, atât de important în formarea lor Bogdan Sărătean (regizor, coordonator BIS Teatru)

Proiectul și-a propus așadar să deschidă apetitul elevilor atât pentru lumea magică și fabuloasă a povestitorului de la Humulești, cât și pentru poezia lui Mihai Eminescu, la o vârstă la care experiențele culturale vii sunt vitale în formarea individuală.

“Cu bucurie facem parte din acest proiect iniţiat de Teatrul Bis, care vine cu o iniţiativă de mare substanţă morală şi civică: restituirea operei unui scriitor sibian memoriei colective a cetăţii din care acesta a făcut parte nu doar trupeşte, ci şi spiritual. Astfel de proiecte nu ne sunt străine, pentru că şi noi am făcut acelaşi lucru prin Concursulrile Naţionale Octavian Goga şi Radu Stanca. Iată că putem sta cu conştiinţa curată şi cugetul împăcat în faţa posterităţii, nelăsând ca umbrele timpului să ascundă în uitare personalităţile prin care respiră, mai viu ca niciodată, spiritul Sibiului, inima din centrul ţării.

Bogdan Sărătean, Radu Vancu şi Claudiu Fălămaş au demonstrat că nimic nu e prea costisitor, prea solicitant sau prea vulnerabil atunci când vine vorba despre datoria celor ce trăiesc în prezent de a duce mai departe valorile trecutului din care am crescut cu toţii, ca o plantă miraculoasă, de nestârpit, dintr-o matrice comună din care ne-am hrănit rezistenţa în faţa vremurilor.”

 Andra Tischer (Directoare Colegiul Național „Octavian Goga”) 

Tineri artiști sibienii implicați în acte de educație non-formală în cadrul proiectelor de pe Agenda Educațională a SibiuluiÎn același timp, proiectul “Identitate în diversitate. De la poveștile africane la basmele românești.” (cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și derulat de Asociația BIS)  s-a adresat unei alte grupe de vârstă, celor din clasa pregătitoare și din clasele I-IV. De data asta artiștii s-au deplasat în unități de învățământ unde au prezentat spectacolul “Povești africane”, urmat de un atelier. Micuții au fost provocați sub îndrumarea cadrelor didactice ca în săptămânile ulterioare vizionării spectacolului, să deseneze sau chiar să scrie o poveste nouă, pornind de la similitudinile dintre basmele africane și poveștile românești. Etapa finală a proiectului va fi nașterea unei povești noi, creată de copii, pornind de la desenele și textele acestora, care va fi disponibilă online pe site-ul bisteatru. Proiectul și-a propus așadar dezvoltarea creativității copiilor prin implicarea lor într-un exercițiu activ care are ca teme incluziunea, diversitatea și identitatea locală.

Tineri artiști sibienii implicați în acte de educație non-formală în cadrul proiectelor de pe Agenda Educațională a Sibiului

Un alt proiect educațional, derulat de Asociația INTERAKT ARTS în parteneriat cu BIS Teatru, s-a adresat elevilor de liceu, propunându-și familiarizarea acestora cu opera poetică a lui Iustin Panța, prin susținerea unor reprezentații care îmbină muzica live cu poezia și cu arta teatrală.

În cadrul proiectului, Obiecte mișcate – 20 de ani fără poetul Iustin Panța”, Claudiu Fălămaș (performer și compozitor, președinte al Asociației Culturale Interakt Arts) a susținut spectacole în două licee din Sibiu, precum și în Piața Habermann. Reprezentațiile au fost urmate de discuții cu liceeni, la care au participat poetul Radu Vancu și regizorul Bogdan Sărătean. Proiectul, cofinanțat de Primăria Sibiu pe Agenda Educațională s-a desfășurat la 20 de ani de la tragica dispariție a poetului sibian Iustin Panța.

“Teatrul BIS, prin prezența lui Bogdan Sărătean și a lui Claudiu Fălămaș, a readus recitalul de poezie în liceu, în Colegiul Economic ,,George Barițiu” din Sibiu, emoționând prin evocarea poetului Iustin Panța și a viziunii artistice a acestuia. 

Elevii clasei a XI-a au primit cu interes și curiozitate această deschidere spre valorile culturale asociate orașului nostru, manifestarea artistică impresionându-i și subliniind nevoia de comunicare și în alte registre, pe alte nuanțe și subiecte. Versurile din creațiile poetului sibian, deosebita interpretare instrumentală și vocală, precum și intervențiile explicative au ,,mișcat” mințile și sufletele elevilor și profesorilor participanți într-un mod inedit, cu siguranță de neuitat.”

Coman Teodora-Ioana (Profesoară de Limba și literatura română)

În cele trei proiecte de pe Agenda Educațională a Primăriei Municipiului Sibiu au fost implicați elevi din mai multe unități de învățământ: Școala nr. 6, Școala nr. 2, Școala Regele Ferdinand, Școala Andreiană, Școala Regina Maria, Colegiul Național „Octavian Goga”, Colegiul Economic ”George Barițiu”.

Evenimentul din Piața Habermann a fost deschis tuturor liceenilor din Sibiu.

Parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Asociația Dia.Logos (Șura Culturală Gușterița).Tineri artiști sibienii implicați în acte de educație non-formală în cadrul proiectelor de pe Agenda Educațională a Sibiului

 

 

 

  

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică