școala „caragiale” din sibiu, în impas - „lăsăm părinții să decidă dacă intrăm în online”

Mai multe unități de învățământ din județul Sibiu au suspendat cursurile față în față. S-a ajuns la această variantă din cauza creșterii numărului de cazuri de coronavirus atât în rândul elevilor, cât și în rândul cadrelor didactice. În această situație s-ar putea afla absolut toate școlile din județ, dacă în jumătate dintre clasele unității de învățământ ar fi câte un caz de COVID-19. Potrivit ordinului comun dintre ministerele Educației și Sănătății, școlile și grădinițele pot solicita Inspectoratului Școlar suspendarea cursurilor dacă jumătate dintre clasele și grupele unității de învățământ se află deja în online. Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” din municipiul Sibiu se confruntă cu o situație dificilă, atât din cauza infectărilor cu COVID-19, dar și din cauza lipsei de personal auxiliar. Directorul instituției spune că se ia în calcul varianta suspendării cursurilor fizice și au loc consultări și cu părinții pentru a alege cea mai bună variantă pentru copii.

Scenariile în care școlile întră în sistem online

În ordinul comun dintre ministerele Educației și Sănătății se arată faptul că, la propunerea conducerii unității de învățământ, cu avizul inspectoratului școlar și al Direcției de Sănătate Publică, se poate solicita Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, suspendarea cursurilor în întreaga unitate, dacă 50% dintre clase se află deja în sistem online. Pe lângă acest ordin, mai există încă o situație care ar putea conduce la închiderea unei unități de învățământ. „Dacă nu se poate asigura securitatea sanitară, se suspendă cursurile față în față”, a explicat, pentru Ora de Sibiu, Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sibiu.

școala „caragiale” din sibiu, în impas - „lăsăm părinții să decidă dacă intrăm în online”

În prezent, în județul Sibiu, există patru școli și grădinițe care au suspendat pentru 14 zile cursurile fizice, și anume: Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” Mediaș, Grădinița cu Program Prelungit nr. 22 și Grădinița cu Program Prelungit 37 din Sibiu.

Deocamdată, lista este scurtă, însă mai multe școli sunt în pericol de a intra în online.

Școala „Caragiale”, în impas – Și din cauza cazurilor de Covid, și din cauza lipsei de personal

Școala „Ion Luca Caragiale” din Sibiu ar putea trece integral la „școala online”, atât din cauza cazurilor de coronavirus, cât și din cauza lipsei de personal auxiliar. Numărul claselor aflate în online este mare, însă nu s-a atins pragul de 50%. În schimb, sunt probleme în ceea ce privește securitatea sanitară. Măști de protecție există, dezinfectați sunt cu duiumul, dar lipsesc femeile de serviciu.

„Avem șapte dascăli pozitivi și carantinați la gimnaziu, deci șase clase deocamdată în online. În același timp, avem disponibil doar 50% din ceea ce înseamnă personal auxiliar în școală. Câțiva sunt în concediu medical. Nu este o situație tocmai bună. Noi ne încadrăm în ambele scenarii, și cel cu infectările de Covid, și cel cu situația sanitară. Materiale sanitare există, dar avem lipsă de personal. Am rămas cu un singur om pe clădire, care trebuie să fie aici de la 7 dimineața până la 8 seara. Dorim să angajăm, însă procedurile durează”, a spus, pentru Ora de Sibiu, Romulus Simion, directorul Școlii I.L. Caragiale.

Închiderea școlii, „în mâna” părinților

Din cauză că aproape jumătate dintre clase sunt în online, iar jumătate dintre personalul auxiliar este în concediu medical, există șansa ca școala să se închidă, iar toți elevii să facă ore online. Consiliul de Administrație al școlii se consultă și cu părinții pentru a lua cea mai bună decizie.

„Am vorbit cu părinții, cu reprezentanții părinților, și le-am trimis un chestionar pentru a vedea ce își doresc. Am vrut să ne consultăm cu ei și să vedem pe care dintre cele trei variante vom merge. Așadar, avem trei scenarii. Fie continuăm așa cum am făcut și până acum, fizic, cu toate riscurile care sunt, fie suspendăm parțial clasele, fie suspendăm total activitatea fizică timp de două săptămâni. Părerile bineînțeles că vor fi împărțite, dar îmi doresc să participe cât mai mulți la chestionarul nostru și să vedem mai apoi procentele. Mâine (n.red.: marți) vom afla în Consiliul de Administrație ce se decide”, a mai spus directorul școlii.

Așadar, părinții au primit un chestionar prin care pot alege ce se va întâmpla, și anume: ciclul gimnazial să intre în online pentru două săptămâni, ciclul gimnazial să intre în online doar săptămâna viitoare, urmând să revină cu prezență fizică în perioada 25-29 octombrie, atunci când ciclul primar este în vacanță sau să se continue în același format ca și până acum. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică