Primăria explică de ce a fost demolată parțial tribuna oficială de la “Municipal” - Nu rezista la cutremure

Planul de renovare al stadionului municipal Sibiu a suferit modificări de la începutul lucrărilor, în special la tribuna oficială. Deși aceasta urma să ”sufere„ modernizări, a fost aproape complet demontată și urmează a fi reconstruită. Schimbarea de plan a fost cauzată de modificarea legislației din domeniul seismic. Conform noii variante structura tribunei nu mai corespundea din punct de vedere al securității în cazul unui cutremur.

Legislație din 2008

Prima expertiză tehnică ce a precedat lucrările de modernizare ale stadionului au fost făcute în anul 2017, de către Serviciul de Administrare a Domeniului Public, administrator al Stadionului Municipal la acea dată. Expertiza a fost întocmită  codul de evaluare seismică P100-3/2008, în vigoare în acel moment, pentru a stabili starea de degradare a clădirii, precum și intervențiile necesare.

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV – Stadionul Municipal nu va fi gata la termen – Criza de materiale de construcții, printre motive invocate

”Expertiza a constatat degradări structurale, cauzate mai ales de infiltrațiile la nivelul acoperișului, al gradenelor, al soclului, cât și din cauza instalației de canalizare care nu a fost înlocuită niciodată și care nu mai corespundea standardelor. Din punct de vedere al riscului seismic, expertiza a concluzionat că fosta tribună oficială satisfăcea condițiile minimale de rezistență la seism, încadrând-se în clasa de risc Rs III (scăzută).

VEZI AICI MAI MULTE POZE ȘI VIDEO CU TRIBUNA DEMOLATĂ 

Pentru a se preveni degradarea structurilor, expertiza a impus intervenții minimale, constând în reparații locale ale betonului degradat, realizarea hidroizolațiilor în grupurile sanitare, la nivelul teraselor și gradenelor, refacerea sistemului de evacuare a apelor pluviale și menajere, realizarea unui termosistem etc.”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

”Stadionul Sibiu și în special Tribuna Principală (zona parc Sub Arini) a fost dat spre utilizare publicului după realizarea lucrărilor parțiale (reabilitare, finisaje, igienizare, instalații) realizate de către antreprenorul CONSTRUCTII SA în urmă cu aproximativ 3 ani. Acele lucrări au fost realizate în baza unor documentații tehnice fundamentate, minim necesare pentru a putea desfașura activități sportive conform cerințelor legale și specificațiilor sportive. Stadionul în sine este o constructie veche de aproximativ 45 de ani și a fost utilizată până la data predării către actualul antreprenor. Prin mijloace curente nu au putut fi identificate, vizualizate, cercetate în întregime toate părțile structurale și nestructurale din întregul edificiu”, explică să reprezentanții firmei CON-A, cea care execută în acest moment lucrările de reabilitare.Primăria explică de ce a fost demolată parțial tribuna oficială de la “Municipal” - Nu rezista la cutremure

Legislația modificată a schimbat planul

După ce proiectul tehnic pentru modernizare a fost finalizat, normativul P100-2008 a fost înlocuit de normativul P100-2019 printr-o modificare a legislației în domeniu. Din acest motiv, executantul contractat pentru modernizarea Stadionului Municipal, SC CONA SA, a comandat o nouă expertiză în baza normativului intrat în vigoare. Expertul a încadrat tribuna existentă în clasa de risc seismic Rs II, devenind astfel obligatorie fie demolarea tribunei și reconstrucția acesteia, fie consolidarea ei.

”Având în vedere evaluarea costurilor aproximative a intervențiilor și ținând cont de punctul de vedere al proiectantului, constructorului și supervizorului lucrării, s-a decis varianta consolidării vechii tribune oficiale. Pentru aceasta s-au demontat scaunele, copertina de beton a tribunei și gradenele, dezvelindu-se și elementele de rezistență. După execuția consolidărilor se vor reface gradenele, se va realiza copertina metalică care oricum era prevăzută a fi realizată prin proiectul de modernizare a Stadionului peste toate construcțiile, în mod unitar, iar la final, se vor remonta scaunele.

În concluzie, aceste lucrări erau necesare și obligatorii în urma schimbării recente a normativelor, iar rezultatul va fi o reabilitare unitară și consolidarea structurilor care se mai păstrează din vechiul Stadion, crescând siguranța în exploatare a acestui obiectiv.”, explică Mirela Gligore.Primăria explică de ce a fost demolată parțial tribuna oficială de la “Municipal” - Nu rezista la cutremure

”În urma predării obiectivului către compania noastră și după ce am început activității de construcții (desfacerile de structură, demolări partiale, tavane – zone practic ascunse) au fost descoperite anumite părți de clădire viciate și într-o stare avansată de degradare. În conformitate cu legea calității în construcții în vigoare, care prevede ca atunci când există dubii și suspiciuni în care cerințele esențiale nu sunt respectate, atunci se impun verificări, studii, expertize suplimentare.

În baza prevederilor legale și având în vedere ce am descoperit la fața locului, compania noastră a solicitat elaborarea unei expertize tehnice, au fost realizate teste și încercări pe structura existentă de către o autoritate competentă, iar concluzia generală a fost următoarea: se demolează parțial tribuna veche, se consolidează și se reconstruiesc părțile înlăturate complet. Toate documentațiile care au stat la baza acestor concluzii sunt realizate pe baza unor proiecte elaborate și justificate de către specialiști, experți și verificatori autorizați.”, spun și constructorii de la CON-A.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. de ce nu explica primaria cine plateste pentru gresala???!!! ca sunt in joc TONE de bani publici!!! o demisie a sefului serviciului tehnic din primarie ar fi potrivita!!!