Conform unui nou sondaj realizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) împreună cu IRES, aproximativ 89% dintre români cred în realitatea schimbărilor climatice.
Potrivit sursei citate, rezultatul este similar cu cele din ultimii doi ani, semn că românii sunt conştienţi şi continuă să fie preocupaţi de schimbările climatice şi de efectele acestora.
„Fenomenele naturale extreme cauzate de schimbările climatice se numără printre riscurile de care majoritatea românilor se teme cel mai mult. Astfel, îngrijorările din acest an sunt legate de: furtunile violente (32%, +3 pp. faţă de 2020), valurile de căldură (20%, +6 pp.), topirea gheţarilor (10%, -5 pp.), incendiile de vegetaţie (7%), seceta (7%), inundaţiile (7%)”, susţin autorii studiului.
Cercetarea mai arată că o schimbare importantă în acest top al riscurilor o reprezintă creşterea importanţei acordate valurilor de căldură (+6 pp.), ceea ce reflectă o modificare a provocărilor pe care românii le-au întâmpinat în trecutul apropiat.
În acelaşi timp, riscul de furtună rămâne pe primul loc în clasamentul ameninţărilor percepute de români. Episoadele de furtuni sunt tot mai prezente în ţara noastră, iar daunele achitate de asigurători ca urmare a producerii acestui risc acoperit prin poliţele de asigurare facultative a locuinţei confirmă această realitate. Mai exact, în 2020, ca urmare a furtunilor, au fost deschise 4.491 dosare de daună, în creştere cu 32% faţă de 2019 şi au fost plătite despăgubiri de peste 13,3 milioane lei, conform datelor colectate la nivelul membrilor UNSAR.
„Schimbările climatice intensifică severitatea anumitor fenomene meteorologice. Considerăm că, printr-o informare mai bună a populaţiei şi prin eforturi susţinute, putem avea o societate mai pregătită în faţa acestor riscuri. Poliţele de asigurare sunt un instrument adecvat de protecţie în faţa pierderilor financiare, însă prevenţia şi sustenabilitatea devin, în egală măsură, priorităţi pentru întreaga noastră societate”, a precizat Adrian Marin, Preşedinte UNSAR.
Soluţiile de protecţie a locuinţelor disponibile în industria de asigurări se adresează unei game extinse de riscuri, printre care şi cele determinate de fenomenele meteo extreme. Poliţele facultative de locuinţe oferă o acoperire completă, pentru întreaga valoare a unui imobil şi pot fi emise în baza unei asigurări obligatorii PAD care acoperă trei riscuri catastrofale – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren – până la limita de 20.000 euro/10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei.
„Este important ca românii să ia decizii informate, în cunoştinţă de cauză – având în vedere riscurile prezentului. Deşi pericolele devin tot mai vizibile, doar una din cinci locuinţe din România beneficiază de protecţia financiară oferită de o asigurare”, a declarat Alexandru Ciuncan, director general al UNSAR.
Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 19 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 80% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.
Înfiinţat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti, scrie Agerpres.