dacian cioloș a explicat care sunt motivele pentru care miniştrii usr plus s-au retras din guvern

Rămânerea USR în guvernul condus de Florin Cîțu ar fi însemnat cauționarea unui comportament nedemn pentru o astfel de poziție, afirmă președintele USR, Dacian Cioloș, care enumeră motivele plecării Uniunii din Guvern, printre care demiterea miniștrilor USR și lipsa de respect pentru parteneri.

„În așteptarea consultărilor pentru formarea noului guvern, l-am auzit pe președintele Klaus Iohannis spunând că USR PLUS <a abandonat guvernarea din motive de ei știute>. Cred că este necesar să repetăm câteva dintre motivele de noi știute pe care le-am tot spus public, dar nu s-au auzit bine>

– Un premier care a tratat cu o crasă lipsă de respect partenerii de guvernare și a dat afară fără motiv doi dintre miniștri. În felul acesta, a rupt acordul de coaliție cu bună știință.

– Cu toate că după remanierea fără evaluare a lui Vlad Voiculescu am stabilit un nou acord în Coaliție, situația s-a repetat cu Stelian Ion, fără nicio discuție în Coaliție.

– Un premier care a aprobat intempestiv si împotriva opiniei partenerilor de coaliție un program de 10 miliarde de euro – PNDL 3 – în care nu există criterii de împărțire a banilor altele decât pixul său. Premisele unui jaf din bani publici”, afirmă Dacian Cioloș.

De asemenea, Cioloș invocă blocarea reformelor pe care USR PLUS și care sunt parte a programului de guvernare: desființarea Secției Speciale, reformarea sistemului de pensii și desființarea pensiilor speciale, reforma legilor Justiției, reforma administrației, depolitizare și desființarea agențiilor guvernamentale care sunt doar niște „sinecuri” politice.

„Eșecul campaniei de vaccinare pe care a coordonat-o premierul și pe care a refuzat să o lase în coordonarea Ministerului Sănătății. O decizie a cărei consecință o vedem azi, din păcate, printr-un număr-record de decese. Toate aceste lucruri ne-au adus la momentul în care pur și simplu rămânerea noastră în guvernul condus de Florin Cîțu ar fi însemnat cauționarea unui comportament nedemn pentru o astfel de poziție și, în mod clar, în afara parteneriatului politic stabilit inițial cu el pentru o guvernare în interes public. Ne-am dat seama că pe premierul Cîțu mai mult îl încurcăm în obiectivele sale personale și nu vom atinge niciunul dintre punctele agreate în programul de guvernare aprobat de Parlamentul României”, conchide liderul USR.

Președintele Klaus Iohannis a spus că România este în criză pentru că politicienii care au votat moțiunea de cenzură „nu au nicio gândire pentru ce urmează”, referindu-se, între alții, la cei din USR.

„Evaluarea mea, oricât de trist ar suna, este că acest guvern a căzut victimă unor orgolii politicianiste care nu au în spate nicio gândire pentru România sau pentru români. Aici suntem acum. Foarte pe scurt, cum s-a ajuns aici: USR, care s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernare la un moment dat, din motive de ei știute, ceea ce nu a fost bine, dar s-a mai întâmplat ca partide să plece de la guvernare. Însă pentru USR nu a fost suficient, s-a aliat cu PSD și cu AUR și au dărâmat Guvernul. Acum trebuie să găsim o ieșire din această criză în care am intrat pentru că guvernul a căzut victimă acestor orgolii”, a comentat Klaus Iohannis.

Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, marți, în Parlament.

Ultima oră

Comentariul meu