cum a ajuns grădinița 22 să fie închisă din cauza covid - „copiii veneau răciți, iar părinții ziceau că au alergie”

Grădinița cu Program Prelungit nr. 22 din municipiul Sibiu, împreună cu alte trei unități de învățământ din județ, au suspendat cursurile față în față din cauza situației epidemiologice actuale. Conform ultimului ordin comun dintre ministerele Educației și Sănătății, cursurile fizice se suspendă la nivelul întregii unități de învățământ dacă jumătate dintre clase, în cazul școlilor, sau grupe, în cazul grădinițelor, ajung în online. Acest lucru s-a întâmplat la grădinița de pe Calea Poplăcii, acolo unde cinci din cele zece grupe au trecut la sistemul online, închiderea fiind absolut necesară. Directorul instituției spune că toate cadrele didactice s-au testat periodic, iar în acest fel au putut depista la timp virusul. Aceeași recomandare au avut-o și pentru părinți, însă nu a fost luată în seamă. De foarte multe ori, copiii erau trimiși la grădiniță deși aveau simptome de boală. Motivarea părinților era că „este vorba doar de o simplă alergie”.

Șase educatoare de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 22 din municipiul Sibiu au coronavirus. Din fericire, niciuna dintre ele nu a dezvoltat o formă gravă. Directorul instituției, Bianca Baciu, spune că toate cadrele didactice s-au testat periodic, de regulă în prima zi a săptămânii, tocmai pentru a depista la timp infecția. Aceeași recomandare a fost dată și părinților pentru copiii lor care aveau simptome.

„Ne-a fost teamă cu atâția copii care tușesc, așa că ne-am testat periodic. În fiecare luni ne-am făcut test, iar asta a fost recomandarea noastră și pentru părinți. Au venit copii foarte bolnavi, cu viroze, iar asistentele i-au trimis acasă. A doua zi, părinții i-au adus înapoi, cu adeverințe de la medicul de familie pe care scria că micuțul e clinic sănătos și are o alergie. Noi nu puteam contesta adeverința de la medic, deși era evident că trebuia să rămână acasă și să fie testat, chiar dacă la prima vedere părea a fi vorba despre o simplă răceală”, a declarat, pentru Ora de Sibiu, directorul grădiniței nr. 22, Bianca Baciu.

VEZI AICI CE SPUN PĂRINȚII DESPRE ÎNCHIDEREA GRĂDINIȚEI

Directorul spune că majoritatea educatoarelor sunt vaccinate. De asemenea, toate au purtat mască de protecție și multe dintre ele și-au cumpărat măști FPP-2 tocmai pentru o protecție sporită. Cu toate acestea, s-au infectat. Deși copiii aveau simptome dinaintea educatoarelor și deși erau trimiși acasă, părinții îi aduceau a doua zi la școală.

 „Am ajuns în situația în care, purtând măști și fiind vaccinate, să ne infectăm. Educatoarele și-au cumpărat măști FPP-2 pentru o mai mare protecție. În plus, marea majoritate a educatoarelor, undeva la peste 90% dintre ele, sunt vaccinate. Unele urmează să facă în curând și doza a treia”, spune Bianca Baciu, director grădiniță. 

Vă reamintim că, la data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ și al DSP. DETALII AICI. 

Ultima oră

Comentariul meu