arțari japonezi: sfaturi pentru îngrijire și întreținere  

Acer palmatum, numit și arțar japonez, arțar palmat sau arțar japonez neted, este o specie de plantă lemnoasă de origine asiatică. Arțarul japonez este o specie de arbore-arbust cu scop decorativ în parcuri și grădini, plantat solitar.

Deși nu ridică mari pretenții, creșterea și modul de întreținere sunt criterii care vor transforma arțarul japonez într-unul dintre cei mai frumoși copaci din gradina sau terasa ta.

Avantajul este rezistența la poluare și îngrijirea ușoară pe care o presupune: nu necesită atenție sau condiții speciale de creștere.

Plantare arțari japonezi

Plantarea se face toamna, la temperaturi de 5 grade Celsius și dacă aerul nu este înghețat. Locul de plantare nu trebuie să  fie uscat, în bătaia soarelui, dar nici prea umed, să staționeze apa. Solul trebuie să aibă un pH între 4 și 6. Solul poate fi și calcaros, la care a fost adăugat sulfat de fier în mod regulat pentru a păstra pH-ul la valori adecvate. Dacă vrei să-l transferi  în grădina ta, atunci așteaptă până la primăvară, înainte de a-i răsări frunzele.

Pentru plantarea în ghiveci, regulile sunt aceleași ca și pentru plantarea în pământ. Ideală ar fi utilizarea unui ghiveci de dimensiuni mari, întrucât această plantă preferă să aibă mult spațiu la rădăcină. Ghiveciul trebuie să aibă obligatoriu găuri de scurgere a apei. Pe fundul ghiveciului poate fi așezat pietriș pentru a te asigura că apa nu băltește. Folosește turbă puțin acidă sau cu pH mediu. În ghivece trebuie să existe în permanență îngrășăminte cu eliberare controlată.

Pont: folosește un mulci din coajă de pin maritim, deoarece favorizează aciditatea solului, protejând, în același timp, rădăcinile de frig și în plus, păstrează umiditatea.

Dacă trebuie plantat, arțarul japonez preferă solurile fertile, afânate, bogate în humus, reavene, cu carbonați.

Condiții de creștere

Arțarul japonez se dezvoltă de regulă în spații umbroase, ferit de vânturi puternice sau măcar în semi-umbră, indiferent de tipul solului. Dacă este ales pentru plantat în ghivece, atunci arțarul japonez are nevoie de un spațiu larg, unde nu concurează cu alte plante.

Specia de arțar japonez roșu este cea mai des utilizată în România și de aceea trebuie menționată. Acest tip de arțar trebuie plantat într-o zonă cu mult soare sau parțial umbroasă.

Categoria de arțar japonez auriu este, de asemenea, una dintre cele mai căutate la noi în țară, în special pentru capacitatea de a înfrunta gerul. Se plantează, de asemenea, în zone cu mult soare sau la semi-umbră.

Îngrășământ

Îngrășământul cu eliberare controlată este necesar, deoarece în ghivece mediul de creștere a plantei este unul artificial. Arțarul japonez necesită îngrășământ din luna Aprilie până în Octombrie. Sunt recomandate îngrășămintele profesionale cu eliberare controlată, având un conținut ridicat de Azot și Potasiu. Utilizează îngrășăminte foliare dacă apar semnale de alarmă.

Arțar japonez: îngrijire în sezonul rece

Cea mai bună variantă atunci când vrei să achiziționezi un arțar este ca exemplarul să aibă deja o iarnă de creștere în România. În general, planta este rezistentă la ger, dar dacă este crescut în ghivece, acesta ar trebui protejat cu o folie cu bule groasă. Arțarul japonez nu se depozitează în pivnițe sau garaje, nu trebuie să primească iarna îngrășământ și nici udatul nu trebuie făcut prea des.

  • Tundere

Perioada propice pentru tehnica de tundere este Noiembrie-Martie. În restul anului, acest lucru poate afecta sănătatea plantei.

  • Boli și dăunători

Arțarul japonez se bucură de durabilitate la temperaturi joase, precum și la boli, însă este bine să fie aplicate măsuri de prevenire. Stropește cu insecticide și acaricide în lunile Aprilie, Iunie și Septembrie. În cazul bolilor, se aplică iar regula tratamentelor preventive cu ajutorul insecticidelor și a fungicidelor. Pentru mai multă siguranță, folosește prin rotație tratamentele necesare fără a folosi consecutiv aceleași metode și substanțe.

Arțar Japonez: Preț

Prețurile sunt foarte variate și cel mai important aspect în stabilirea lui îl joacă atât vârsta arțarului, cât și modul de creștere și de vânzare (dacă a fost sau nu aclimatizat, specia, etc.). Preferabil ar fi să achiziționezi doar arțari japonezi aclimatizați de la persoane specializate.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu