Vladimir Putin, președintele rus, a declarat că Europa a făcut o greşeală reducând ponderea acordurilor pe termen lung în comerţul cu gaze naturale şi trecând în schimb la piaţa spot, unde preţurile au crescut la niveluri record, relatează Reuters.
Preţurile la gaze au crescut ca răspuns la redresarea cererii, în special din Asia, precum şi la nivelurile scăzute de stocare.
Referinţa europeană pentru piaţa angro a gazelor naturale, din Olanda, a crescut pentru luna noiembrie de aproape opt ori de la începutul anului, tranzacţionându-se la un nou maxim istoric de peste 150 de euro pe megawatt oră (MWh) în primele ore ale zilei de miercuri. Preţul a scăzut la 116,3 euro la prânz.
Putin a declarat la o şedinţă de guvern televizată: „Practica partenerilor noştri europeni a confirmat încă o dată că au făcut greşeli. Am vorbit cu conducerea anterioară a Comisiei Europene, iar toată activitatea sa a vizat eliminarea treptată a aşa-numitelor contracte pe termen lung”. Au fost vizate tranzacţiile spot. Şi, după cum s-a dovedit, a devenit evident astăzi, această practică a fost o greşeală.”
Grupul rus Gazprom s-a opus mult timp trecerii la comerţul spot în Europa, preferând contractele pe termen lung, care durează uneori în jur de 25 de ani.
Putin a reiterat, de asemenea, că Rusia a fost un furnizor de energie de încredere pentru Europa, care ar putea înregistra în acest an un nivel record al exporturilor de gaze ruseşti. El a spus că tranzitul de gaze din Rusia prin Ucraina va depăşi volumele convenite în cadrul contractului dintre Gazprom şi Kiev.
Anterior, miercuri, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu a avut niciun rol în creşterea preţurilor la gaze în Europa.
Gazprom a fost acuzat de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) şi de unii parlamentari din Parlamentul European că nu a făcut suficient pentru a-şi creşte livrările către Europa.
„Nu există absolut niciun rol al Rusiei în ceea ce se întâmplă pe piaţa gazelor”, a declarat Peskov reporterilor. „Există câteva motive (în spatele crizei gazelor) – modul în care economia îşi revine, modul în care creşte cererea de resurse energetice, precum şi faptul că depozitele de gaze nu sunt pline”, a spus el.
Putin a citat, de asemenea, redresarea economică şi iarna rece din Europa, care a dus la o reducere a stocurilor de gaze, ca fiind un alt motiv al creşterii preţurilor la gaze, scrie Mediafax.