salariile angajaților in fabricile louis vuitton, prada, gucci sau moncler în românia

Louis Vuitton, Gucci, Prada, Moncler şi Akris, cinci mari companii de lux care dețin fabrici proprii în România, au 4.400 de angajați care produc haine și pantofi în valoare totală de 550 mil. lei.

Toate cele cinci companii controlate de grupurile internaţionale au angajat oameni anul trecut, un an marcat de pandemia de COVID-19 care şi-a pus amprenta asupra vânzărilor de modă. Două fabrici au înregistrat scăderi de venituri, două creşteri şi una a rămas la acelaşi nivel al cifrei de afaceri.

salariile angajaților in fabricile louis vuitton, prada, gucci sau moncler în românia

Louis Vuitton, unul dintre cele mai importante nume din moda de lux, deţine al doilea cel mai mare producător de încălţăminte din România – conform CAEN-ului declarat al firmei. Este vorba de firma Somarest din Sibiu, unde peste 1.000 de salariaţi au produs anul trecut încălţări în valoare de 158 mil. lei. Atât ca cifră de afaceri, cât şi ca număr de salariaţi, acesta este unul dintre cei mai mari jucători din producţia locală de pantofi. În această firmă, salariul mediu net a fost în 2020 de puţin peste 2.800 de lei lunar, cu circa 27% mai mare decât media industriei la finalul anului trecut, arată calculele ZF pe baza datelor publice. Salariul la Somarest, deşi cel mai mare dintre cele calculate de ZF în fabricile giganţilor de lux din România, e în continuare aproape un sfert mai mic decât media pe economie.

Producţia de încălţăminte, cea de îmbrăcăminte şi cea de textile sunt cunos­cute că plătesc salarii mici, uneori apropiate de minimul pe economie. Acesta este cazul în special al fabricilor care lucrează în lohn şi care depind de comenzile partenerilor şi de preţurile plătite de aceştia. Fabricile care sunt dezvoltate direct de branduri în România, mai ales cele din industria luxului, plătesc peste medie, însă salariul este în continuare sub media naţională de 3.620 de lei lunar net în decembrie 2020. A fost luată în calcul această lună pentru că şi salariile medii din fabrici au fost calculate tot pe anul trecut, fiind cele mai recente date publice, scrie ZF.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică