românia a luat 800 milioane de euro de la ue pentru studii de fezabilitate la căi ferate - zero kilometrii construiți

România a luat 800 de milioane de euro de la UE pentru studii de fezabilitate şi nu a construit niciun kilometru nou de cale ferată.

România a luat 800 milioane euro de la Uniunea Europeană pentru proiectări şi studii de fezabilitate prin programul Connecting Europe Facility (CEF)‚ granturi pentru transport pentru perioada 2014-2020, şi nu a construit niciun kilometru nou de cale ferată, scrie Ziarul Financiar.

românia a luat 800 milioane de euro de la ue pentru studii de fezabilitate la căi ferate - zero kilometrii construiți

Spre comparaţie, Polonia a accesat 2,7 miliarde euro prin acelaşi program pentru 24 proiecte de cale ferată, din­tre care 18 vizează îmbunătăţirea infrastructurii feroviare.

România număra anul trecut doar 10.769 km de cale ferată, dintre care doar 4.034 km erau electrificaţi.

În ultimii cinci ani, România a numărat cu 1 km de cale ferată mai puţin, astfel că în 2015 existau 10.770 km faţă de 10.769 în 2020, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

România bate pasul pe loc când vine vorba de construcţia de noi străzi sau autostrăzi, dar nici nu se preocupă de modernizarea unei căi de transport deja existente care poate fi o alternativă mult mai bună şi mai ecologică faţă de transportul rutier. Infrastructura feroviară din România nu este adaptată realităţii economice actuale, ci, mai degrabă, nevoilor economice din ani 70-80.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică