balamuc cu testarea elevilor la sibiu - un ordin ministerial aduce haos în școli - testarea s-a suspendat deși există teste covid
foto: arhivă

Testarea elevilor în școlile sibiene s-a transformat într-un haos. Dacă până acum lucrurile au fost destul de clare și s-au desfășurat după un vechi ordin al Ministerului Educației, după ce un alt ordin a intrat în vigoare de la 1 octombrie totul s-a dat peste cap. Cuvântul ”certificat” introdus în noul ordin îi pune pe medicii școlari în imposibilitatea de a mai testa elevii. DSP Sibiu însă spune că testarea nu se mai face din cauză că s-au terminat testele antigen din școlile din județ.

Un ordin al Ministerului Educației spunea că elevii unei clase unde a fost depistat un caz covid vor învăța în online pentru următoarele 14 zile. Cei care nu au simptome se pot întoarce mai repede la cursurile fizice dacă prezintă un test negativ făcut în a 8-a zi de carantină. Până acum aceste teste se puteau face în cabinetul medical al școlii cu testele antigen puse la dispoziție de DSP. Elevii cu rezultat negativ se întorceau în clase.

Ordinul ”schimbă tot”

De la 1 octombrie însă Ministerul Educației a emis un nou ordin în care se spune că pentru a se întoarce mai repede la cursuri elevii trebuie să prezinte un ”certificat negativ”. Medicii școlari nu mai pot testa astfel elevii în dispensarul școlii pentru că nu pot emite acel certificat. Acesta a fost motivul pentru care luni, zeci de elevi din mai multe școli din Sibiu au fost trimiși acasă, deși fuseseră programați pentru testare. Deocamdată însă acest ordin mai mult încurcă decât clarifică. ”Dacă de acum se cere certificat, asta înseamnă că elevii trebuie să se testeze în laboratoare medicale, adică pe banii lor, ai părinților. Este neclară însă situația și suntem în discuții cu cei de la DSP pentru a ne lămuri, să vedem cum acționăm în continuare”, spune Gheorghe Bîrză, inspector școlar general adjunct Sibiu.

La Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr„  s-a întâmplat lui dimineața exact acest lucru: elevii dintr-o clasă a X-a au fost trimiși acasă pentru că medicul nu i-a testat. ”Copiii erau programați, medicul școlar a spus că nu îi poate testa pentru că noul ordin prevede acel certificat, iar el nu îl poate emite. Exact pe același sistem de testare după 8 zile a mai fost o clasă, dar înainte de acest nou ordin. Atunci s-au testat elevii, cei negativi s-au întors în clasă, unul care a fost pozitiv a rămas acasă”, spune Gabriel Negrea, directorul colegiului.

DSP Sibiu spune că nu mai sunt teste, școlile îl contrazic

Și haosul continuă. De această dată informația care vine de la DSP Sibiu este că elevii au fost trimiși acasă nu din cauza ordinului ministerial ambiguu, ci din cauză că în școlile sibiene nu mai sunt teste rapide. ”Elevii au fost trimiși acasă pentru că nu mai sunt teste antigen în școlile din județ, nu din cauza ordinului. Noi am distribuit 4.000 de teste care s-au terminat și am mai făcut cerere pentru altele 10.000. Cât despre acel certificat, el poate fi eliberat de medicul de familie. Adică, chiar dacă copiii sunt testați în școli, medicul școlar introduce rezultatul într-o bază de date, iar apoi medicul de familie, în baza acelui rezultat emite certificatul”, explică Lucian Blăguțiu, directorul interimar al DSP Sibiu.

Directorul Colegiului ”Gherghe Lazăr„ însă spune că nu lipsa testelor a fost motivul pentru care elevii au fost trimiși acasă netestați. ”Noi avem teste. Erau programați elevii, deci aveam teste suficiente pentru ei. Dar, au plecat acasă fără a fi testați din cauza acelui certificat menționat în noul ordin al ministrului”

Până DSP-ul se pune de acord cu Inspectoratul Școlar și cu medicii școlari, elevii care doresc să se întoarcă fizic la ore mai repede de cele 14 zile de carantină, se pot testa la un laborator privat, deci pe banii lor. Sau, rămân în online până la expirarea celor două săptămâni de izolare.

Ultima oră

Comentariul meu