Cifrele pe ultimii doi ani arată că în municipiul Sibiu cu cât colectăm deșeurile mai corect, cu atât se întorc mai mulți bani în oraș, și plătim mai puțin din buzunarul nostru, al cetățenilor. Deși impresia multor oameni este că plătim bani ca să ne ia cineva deșeurile de acasă și să le ducă la groapa de gunoi, ori că ne chinuim degeaba să le punem separat pentru că angajații Soma oricum le amestecă în mașinile lor, în realitate situația este cât se poate de diferită.
În primul rând haideți să vedem de ce Soma plătește sume importante pentru deșeurile care nu se pot recicla și chiar poate rămâne fără contractul de salubrizare dacă amestecă deșeurile colectate separat de cetățeni.
”Obligațiile principale ale operatorului Soma sunt colectarea și transportul deșeurilor pe cele cinci fracții. Trebuie să meargă cu mașini separate pe fiecare fracție: plastic-metal, hârtie-carton, sticlă, biodegradabil și rezidual. Nu are voie să încalce aceste prevederi contractuale, în sensul în care să fie amestecate aceste fracții, cum ar fi ca la rezidual să se pună fracție de plastic-metal sau alte fracții. Încălcarea acestor obligații poate să ducă până la rezilierea contractului. Țintele care sunt propuse pentru anul 2021 sunt 60% din cantitatea colectată de operator trebuie să fie deșeuri care pot fi valorificate. În cazul în care, din cantitatea totală de deșeuri colectate această țintă nu este atinsă de către Soma, tot ce nu poate fi valorificat și ajunge la depozitul de deșeuri de la Cristian, este taxat suplimentar companiei de către fondul de mediu. Pentru fiecare tonă în plus ei vor plăti o penalitate de depozitare, respectiv 80 de lei pe tonă. Această valoare nu se reflectă în ce plătește cetățeanul ci plătesc ei, direct, ca și penalitate la fondul de mediu. Din acest motiv putem concluziona că interesul lor, inclusiv contractual, dar și financiar, este de a colecta cât mai bine și mai corect deșeurile de la cetățean”, explică Afrodita Grama, consilier juridic ADI Eco Sibiu.
ADI Eco reprezintă Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECO Sibiu, este formată din 63 de Unități Administrativ Teritoriale din județul Sibiu (U.A.T.), plus Consiliul Județean, și are rolul de a îmbunătăţi calitatea serviciului de salubrizare în județul Sibiu precum și atingerea şi respectarea standardelor europene privind protecţia mediului înconjurător.
Responsabilitatea aici este împărțită pentru că și primăriile au obligația de informa, educa sau chiar de împinge de la spate cetățeanul să colecteze separat. Altfel primăriile sunt penalizate la rândul lor și plătesc bani de la bugetul local, adică tot de la cetățeni. În egală măsură, primăriile pot amenda asociațiile de proprietari sau cetățenii care nu colectează corect.
”Pe de altă parte, dacă cetățeanul nu colectează selectiv, trebuie să avem în vedere și faptul că această cantitate suplimentară se reflectă la UAT-uri (primării n.r.). O dată penalitatea este pentru operatorul de salubritate care plătește cei 80 de lei pe tonă către fondul de mediu, dar este și o penalitate la UAT-uri pentru că nu încurajează și nu fac suficiente campanii de informare astfel încât cetățenii să colecteze selectiv. Această penalizare de 50 de lei pe tonă către UAT-uri înseamnă, de fapt, că în momentul în care primăria respectivă plătește către Administrația Fondului de Mediu această penalizare, practic ia bani alocați din bugetul local și în loc să asfalteze drumuri sau să construiască grădinițe plătește bani la fondul de mediu”, mai spune Afrodita Grama, consilier juridic ADI Eco Sibiu.
Mai departe, odată adunate de la oameni și duse la stația de sortare, deșeurile au în continuare o valoare dacă se pot recicla. Cealaltă parte se adună de la cetățeni, care achită banii la primărie. După colectarea și sortarea corectă a deșeurilor, acestea se trimit către firme specializate din țară care le reciclează – adică le folosesc ca materie primă pentru producerea de noi ambalaje și plătesc pentru achiziția deșeurilor sortate corect.
Articolul este folositor, dar ar trebui să explicați de mai multe ori, cetățenilor cum pot economisi bani direct, prin abonamentul ECO, în loc de cel standard.
Este o modalitate simplă și de a mobiliza oamenii la colectarea selectivă, atât de necesară PĂMÂNTULUI.
Mizerie de articolu