Astăzi, 30 septembrie 2021, în comuna Porumbacu de Jos s-a organizat o ceremonie de omagiere a eroilor morţi în bătălia de la Porumbacu din 16-17 septembrie (calendar stil vechi)-29-30 septembrie (calendar stil nou) 1916, din cadrul luptelor purtate de armata română cu cea germană şi austro-ungară în ceea ce a fost cunoscută ca bătălia Sibiului, parte a campaniei din 1916 dusă de armata română în Primul Război Mondial, Războiul de Întregire al Neamului.
Acivitatea s-a realizat prin colaborarea dintre Primăria şi Consiliul Local Porumbacu de Jos, Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor-Filiala Sibiu, parohiile ortodoxe din Porumbacu de Jos şi de Sus, cât şi prin aportul unor cadre didactice din Şcoala Gimnazială Porumbacu de Jos.
S-a realizat o slujbă de pomenire a eroilor realizată de preoţii parohi din Porumbacu de Sus şi de Jos, un scurt program artistic realizat de câtiva elevi din localitate şi o depunere de coroane de flori din partea reprezentanţilor Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor-Filiala Sibiu, a Primăriei şi Consiliului Local Porumbacu de Jos şi a cadrelor din Şcoala Porumbacu de Jos.
Iniţial, evenimentul se dorea a fi organizat chiar la Cimitirul Eroilor aflat pe câmpul dintre satele Sărata şi Porumbacu de Sus, locul bătăliei de acum 105 ani. Datorită ploilor puternice din ultimele zile care au plasat zona Porumbacu de Sus în alertă de cod galben pentru precipitaţii abundente, zona a devenit temporar impracticabilă unor activităţi comemorative, astfel că ceremonia a fost organizată la monumentul eroilor din centrul comunei, în satul Porumbacu de Jos.
“Putină lume cunoaste faptul că numele comunei Porumbacu este trecut pe Mauseoleul de la Mărăşeşti, care omagiază marile lupte din Primul Război Mondial, datorită bătăliei de la Porumbacu din septembrie 1916, luptă catalogată ca una din cele mai aprige încleştări din toamna anului 1916 pe frontal transilvănean. În consecinţă, la îndemnul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor-Filiala Sibiu, care a fost alături de noi prin prezenţa preşedintelui filialei, domnul colonel (r) Petru Băjenaru, a existat o mobilizare locală pentru comemorarea evenimentului prin aportul conducerii Primăriei şi Consiliului Local Porumbacu, care au sprijinit activitatea, cât şi a unor cadre didactice din localitate şi nu în ultimul rand a preoţilor parohi locali. Sperăm ca pe viitor, bătălia de la Porumbacu să fie comemorată constant în fiecare an, în luna septembrie, ca omagiu adus de localnici celor căzuţi în bătălia de la Porumbacu din 1916” a menţionat Popa Răzvan, profesor la Şcoala Gimnazială Porumbacu de Jos.