Pentru 84.000 de dolari, un artist danez a livrat unui muzeu pânze goale înrămate intitulate „Ia banii și fugi”.
În loc să aprecieze viziunea artistică a lui Jens Haaning asupra capitalismului modern, Muzeul de Artă Modernă Kunsten din nordul Danemarcei a spus că artistul încalcă un acord legal și, în plus, este în posesia a peste 84.000 de dolari, bani care aparțin instituției, potrivit The Guardian.
Haaning, un artist conceptual a cărui lucrare se concentrează pe putere și inechitate, a fost însărcinată de muzeu să recreeze două lucrări anterioare în care au fost folosite bancnote pentru a reprezenta veniturile medii. O lucrare din 2007, intitulată „Venitul mediu anual danez”, a expus pe o pânză coroane daneze, iar o a doua lucrare din 2011, despre veniturile austriece, a utilizat bancnote de euro.
Muzeul Kunsten i-a virat artistului 534.000 de coroane pentru lucrările în sine, dar și un onorariu de 25.000 de coroane (aproximativ 3.900 de dolari). Dar când angajații au despachetat lucrările livrate săptămâna trecută, au găsit două pânze goale intitulate „Take the Money and Run” (Ia banii și fugi).
„Cu două zile înainte de deschiderea expoziției, Haaning ne-a trimis un e-mail spunând că ne-a livrat o nouă lucrare”, a declarat pentru The Guardian Lasse Andersson, directorul muzeului Kunsten.
„Nu suntem un muzeu bogat”, a spus el. Banii provin din rezerve modeste alocate întreținerii clădirii. „Trebuie să cântărim cu atenție modul în care ne investim fondurile și nu cheltuim mai mult decât ne putem permite.”
Andersson a spus că, potrivit contractului, Haaning poate să returneze banii până pe 16 ianuarie. „Cred că îi va da înapoi. Este un artist apreciat. Dar dacă nu îi recuperăm, va trebui să depunem acuzații împotriva artistului.”
Haaning, în vârstă de 56 de ani, a declarat că nu intenționează să-și respecte contractul. „Lucrarea este că le-am luat banii”, a declarat el pentru un post radio danez. „Nu este furt. Este încălcarea contractului, iar încălcarea contractului face parte din lucrare.”
Haaning a spus că recrearea operelor sale de artă anterioare l-ar fi obligat să pună bani din propriul buzunar.
„Îi încurajez și pe alți oameni care au condiții de muncă la fel de mizerabile ca ale mele să facă același lucru. Dacă rămân într-o slujbă proastă și nu sunt plătiți și li se cere de fapt să scoată bani din buzunar pentru a merge la serviciu, atunci apucați ce puteți și fugiți”, a mai spus el la postul național de radio DR.
Lucrările de artă comandate urmau să facă parte dintr-o expoziție a muzeului despre relația dintre artă și muncă. „Work It Out” s-a deschis săptămâna trecută și va fi menținută până jumătatea lunii ianuarie.
Muzeul a decis, totuși, să expună lucrările lui Haaning, scrie Digi24.