Top șapte orașe subacvatice pe care trebuie să le vizitezi neapărat. Majoritatea dintre ele au fost inundate ca urmare a construirii de rezervoare sau căi navigabile. 1. SHICHENG, CHINA
Sub apele lacului Qiandao din China, există ruine ale orașelor care făceau parte din două regiuni numite Chun’an și Sui’an.
Orașele au fost scufundate în 1957, când guvernul de la acel moment a decis să construiască o centrală hidroelectrică în zonă, potrivit National Geographic. Astăzi, locul nu mai produce energie și este mai mult o destinație turistică.
2. KALYAZIN, RUSIA
În ruinele Kalyazin din Rusia există o catedrală a cărei clopotniță se ridică deasupra apei.
O dezvoltare semnificativă a avut loc în oraș în trecut, dar după revoluția din 1917, a început să înceteze să mai fie un important centru comercial și să piardă din putere. Drept urmare, în 1940, o mare parte din oraș a fost scufundată din cauza construcției rezervorului Úglich, iar populația să a fost mutată pe terenuri mai înalte.
3. BISERICA SANT ROMÀ, SPANIA
În regiunea Osona din Catalonia, există un sat numit Sant Romà de Sau, care este în întregime scufundat de apă.
Satul avea inițial case, un pod și o biserică romanică. Clopotnița bisericii Sant Romà de Sau iese din apă când rezervorul nu este la capacitate maximă. În timpul secetei, puteți vizita toate ruinele de acolo, deoarece sunt complet expuse atunci când nu există apă.
4. MEDIANO, SPANIA
În Huesca, Spania, există un sat care a fost inundat din cauza construirii unui rezervor. Astăzi mai puteți vedea unele dintre clădirile sale chiar deasupra suprafeței apei.
Mediano a fost complet scufundat în 1969 ca urmare a rezervorului construit în zonă. Deși știrea nu a fost publicată la acel moment, locuitorii satului au fost nevoiți să-și părăsească casele când a început inundația, rezervorul fiind deschis fără avertisment.
Toate clădirile au dispărut sub apă, cu excepția clopotniței bisericii din secolul al XVII-lea al satului – este încă vizibilă deasupra apelor rezervorului Mediano.
5. PORT ROYAL, JAMAICA
Fiind una dintre cele mai vechi regiuni din Jamaica, țara consideră că portul face parte din patrimoniul său, dar este parțial scufundat sub mare.
În secolul al XVII-lea, Port Royal a servit ca sediu al guvernului britanic în Jamaica. La un moment dat, Port Royal a fost un loc preferat printre pirați și haiduci și a devenit cunoscut că „cel mai rău oraș de pe pământ” și „Sodoma Lumii Noi”.
În 1692, orașul Port Royal a fost scufundat de un tsunami. Deși orașul nu a fost întreținut foarte bine și nu se află în cea mai bună stare, apele care înconjoară Port Royal „sunt o mină arheologică de aur, plină de bucăți de istorie care spun povești despre primele zile ale ocupației engleze „, conform site-ului Visit Jamaica.
6. SATELE PIERDUTE DIN ONTARIO, CANADA
„Satele pierdute” cuprind un total de 10 orașe canadiene. Toate aceste orașe erau foste municipalități din Cornwall și Osnabruck din Ontario.
Ambele regiuni au fost scufundate în urma construirii unei căi navigabile în 1958. Până în prezent, există încă trotuare și clădiri care sunt vizibile din unele zone de deasupra suprafeței apei.
Un muzeu dedicat satelor scufundate a fost construit pentru a păstra vie amintirea vie. Una dintre exponatele din muzeu prezintă câteva clădiri care au fost scoase din sate înainte de a fi scufundate, care au fost restaurate în mod similar cu modul în care ar fi fost înainte de inundații.
7. PAVLOPETRI, GRECIA
Se crede că Pavlopetri este cel mai vechi oraș subacvatic din istorie. Situat pe coasta de sud a Lakoniei, în Grecia, se spune că inundațiile orașului au avut loc în urmă cu aproximativ 5.000 de ani. A fost un sit arheologic de mare valoare de când a fost descoperit în 1967.
Îl puteți vizita de-a lungul rutelor „ruine de apă” disponibile în zona Peloponezului, scrie DigiLife.