Măsurile care se aplică dacă Sibiul trece de 6 la mie - Restricții de circulație în weekend - Se reintroduc declarațiile

În ziua cu cele mai multe cazuri de coronavirus depistate într-o zi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a emis o nouă hotărâre care cuprinde restricțiile ce se aplică în cazul în care localitățile din județul Sibiu vor trece de pragul de 6 la mie sau de pragul de 7,5 la mie.

Peste 160 de cazuri de coronavirus au fost depistate în ultimele 24 de ore în județul Sibiu, iar în ziua cu record negativ CJSU a aprobat o nouă hotărâre care cuprinde restricțiile ce se vor aplica atunci când localitățile vor trece de pragul de 6 la mie, respectiv 7,5 la mie.

VEZI AICI INCIDENȚA DIN FIECARE LOCALITATE DIN JUDEȚ

Municipiul Sibiu a trecut de pragul de 4/1.000 locuitori. În cazul în care va trece de 6/1.000, sibienii nevaccinați vor trebui să respecte o serie de restricții. În weekend se va ieși din case doar cu declarație, măsura fiind valabilă pe timpul nopții.

Toate măsurile din hotărâre pot fi consultate mai jos: 

ART.1. Începând cu data de 29.09.2021, se pun în aplicare următoarele măsuri din H.G. 1015/2021 pentru modificarea şi completarea anexelor nr. 2 şi 3 la H.G. 932/2021:

ART.2. Pentru unităţile administrativ teritoriale cu incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile mai mare de 6 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se pun în aplicare următoarele măsuri din H.G. 932/2021, cu modificările și completările ulterioare: 

(1) Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepţii: 

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

(2) Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5,00-18,00.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut la art.2 alin. (1) lit. a. persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit.b. şi d. persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. 

ART.3. Pentru unităţile administrativ teritoriale cu incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, 10.09.2021 se pun în aplicare următoarele măsuri din H.G. 932/2021 cu modificările și completările ulterioare: 

(1) Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepţii: 

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

(2) Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00-18,00.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut la art.3 alin. (1) lit. a. persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la art. 3 alin. (1) lit. b. şi d. persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

ART.4. Măsurile instituite în unităţile administrativ teritoriale prevăzute la art. 2 nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1000 de locuitori, iar cele instituite în unităţile administrativ teritoriale prevăzute la art. 3 nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori.

ART.5. Măsurile instituite în unităţile administrativ teritoriale prevăzute la art. 2 și 3 nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19; măsurile instituite în unităţile administrativ teritoriale prevăzute la art. 2 și 3 nu se aplică persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.

ART.6. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în interiorul centrelor comerciale este permisă în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori numai în zonele de consum delimitate față de restul spațiului public și amenajate în acest scop. Accesul în zonele de consum astfel delimitate și amenajate este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

ART. 7. (1) În cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit prezentei hotărâri au obligația de a verifica existența documentelor, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2 a acestor persoane;

                (2) Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.

Ultima oră