video: cum se respectă restricțiile la terasele din sibiu – certificatul verde, obligatoriu și nu prea – „n-am știut că se bagă de azi”

Municipiul Sibiu a intrat, de luni, în scenariul roșu. Rata incidenței cumulate a trecut de pragul de trei cazuri de coronavirus la mia de locuitori, motiv pentru care autoritățile locale au hotărât să introducă noi restricții. Odată trecut acest prag, în orașul de pe Cibin a fost introdus și certificatul verde. În restaurante, baruri, cafenele și la terase se vor putea așeza de acum doar persoanele vaccinate, testate (cu rezultat negativ) și cele care au trecut prin boală. Practic, angajații acestor localuri sunt obligați de luni să verifice toți clienții care le trec pragul. Unii operatori economici sunt la curent cu noile restricții, însă alții n-au înțeles că regulile se aplică de azi. Din acest motiv, la unele terase a bătut vântul, iar la altele toate mesele erau ocupate.

Sibiul are 641 de cazuri de coronavirus active în prezent, rata incidenței cumulate fiind 3,77/.1000 locuitori. Orașul a intrat de luni în „scenariul roșu”, astfel că se vor aplica o serie de restricții. VEZI AICI LISTA CU RESTRICȚIILE.

YouTube video

Tot de luni, certificatul verde devine obligatoriu. Practic, la terase, în restaurante și cafenele, pot merge doar „persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, potrivit reprezentanților Prefecturii Sibiu.

video: cum se respectă restricțiile la terasele din sibiu – certificatul verde, obligatoriu și nu prea – „n-am știut că se bagă de azi”

Certificat verde, obligatoriu și nu prea

Încă de vineri se știa că Sibiul va intra în scenariul roșu, iar duminică autoritățile locale au anunțat că începând de luni vor intra în vigoare măsurile aferente pragului de incidență de peste 3/1.000 locuitori și mai mic de 6/1.000 de locuitori. Cu toate acestea, mai mulți operatori economici n-au înțeles exact care-i treaba cu restricțiile.

Ora de Sibiu a luat la rând terasele din zona centrală a orașului. Pe scurt, am constatat că acolo unde mesele erau goale, se verifica certificatul verde, iar acolo unde nu mai erau mese libere la terasă, nimeni nu verifica nimic.

video: cum se respectă restricțiile la terasele din sibiu – certificatul verde, obligatoriu și nu prea – „n-am știut că se bagă de azi”

„Astăzi așteptăm să vedem dacă se va cere sau nu (n.red.: certificatul verde). Momentan încă n-am cerut la nimeni, o să vedem dacă ne dau ceva de la Primărie. (…) S-a dat deja? Noi n-am primit încă nicio înștiințare, cred că numai astăzi decid sau nu știu”, a spus, în dimineața primei zile cu restricții, un angajat de la „Joben” din Piața Mare.

„Noi astăzi așteptăm să vină cineva să ne zică regulile. Nu putem să luăm de capul nostru că așa s-a scris în presă. Am citit hotărârea și știm, dar așteptăm să vină cineva să ne zică ce s-a dat. Noi ne-am pregătit, avem aplicațiile de scanat (n.red.: certificatele verzi) le avem. Așteptăm doar să primim ce trebuie să facem”, spune un alt angajat de la același local.

Confuzia nu a fost prezentă doar în cazul acestui operator economic. Și în Piața Mică, la Kulinarium de exemplu, am întâlnit aceeași situație. Angajații au crezut că certificatele verzi sunt valabile doar pentru clienții care intră în interiorul restaurantului.

„Verificăm certificatele, dar momentan cât e vremea frumoasă afară nu intră nimeni în restaurant. (…) Și pentru terase e valabil? Momentan nu se verifică. Probabil că urmează să ne spună și conducerea ce trebuie să facem”, spune Mihai, angajat „Kulinarium”. video: cum se respectă restricțiile la terasele din sibiu – certificatul verde, obligatoriu și nu prea – „n-am știut că se bagă de azi”video: cum se respectă restricțiile la terasele din sibiu – certificatul verde, obligatoriu și nu prea – „n-am știut că se bagă de azi”

„O să ne închidem singuri”

La alte terase, situația a stat diferit. Mesele goale, clienți puțini, capacitatea spațiului redusă. Patronii spun că, dacă se vor înăspri restricțiile, se vor vedea nevoiți să închidă afacerile.

„Am început să verificăm certificatele verzi, 80% dintre clienți pleacă, după cum era de așteptat. De dimineață am fost toți, cei care am fost vaccinați n-a fost nevoie, ceilalți și-au făcut teste rapide. Credem că o să ne închidem singuri. Dacă credeți că o să reușim 30 de angajați să rezistăm… Au aruncat toată presiunea și toată responsabilitatea asta pe noi, pe cei care, într-un fel avem o funcție de conducere”, spune Alin Galea, administrator „Lili’s”. video: cum se respectă restricțiile la terasele din sibiu – certificatul verde, obligatoriu și nu prea – „n-am știut că se bagă de azi”

„De astăzi punem în aplicare și respectăm toate măsurile. Le-am respectat și pe toată perioada verii, distanțarea socială, dezinfectarea. Acum ce este nou, este faptul că solicităm clienților dovada vaccinării sau a celorlalte două condiții. Funcționăm la 50% de astăzi și toate celelalte măsuri care vor veni va trebui să le aplicăm pentru că hotărârile sunt luate de persoane autorizate și noi nu putem să le comentăm”, spune administratorul „La Taifas” din Piața Mare. video: cum se respectă restricțiile la terasele din sibiu – certificatul verde, obligatoriu și nu prea – „n-am știut că se bagă de azi”

De luni, toți operatorii economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase sunt obligați să funcționeze la capacitate redusă la 50%, în intervalul orar 05:00 – 02:00. De asemenea, sibienii și turiștii care le calcă pragul trebuie să prezinte certificatele verzi. În caz contrar, nu se vor putea așeza la mese.

Aplicația pentru verificarea certificatelor digitale poate fi descărcată urmărind pașii de pe pagina sts.ro.

Ultima oră

Comentariul meu