Liberalii se întrunesc, sâmbătă, la Romexpo, pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani. În cursă s-au înscris Ludovic Orban și Florin Cîțu. Orban mizează pe baza partidului, iar din echipa lui Cîțu fac parte mai mulți lideri, printre care Emil Boc și Gheorghe Flutur.
Primul care și-a anunțat candidatura la șefia PNL a fost actualul lider, Ludovic Orban. Pe 1 februarie spunea că și-a informat colegii de partid că are intenția de a candida pentru un nou mandat de președinte al Partidului Național Liberal.
„Mi-am informat colegii, pentru că au fost foarte multe speculații, mi-am informat colegii că am această intenție și că o voi prezenta public imediat ce voi propune declanșarea procedurilor de convocare a congresului”, a declarat Ludovic Orban.
Florin Cîțu, după o perioadă în care a ezitat să spună dacă intră în cursa pentru șefia partidului, a anunțat pe 30 mai că va candida. Premierul Florin Cîțu era înconjurat de mai mulți lideri din partid, între care Emil Boc, Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Virgil Popescu, Alina Gorghiu și alții.
„Mulțumesc că sunteți astăzi aici, alături de mine, când fac acest anunț important pentru partid, pentru România și pentru mine. Am decis să mă înscriu în competiția pentru președinția PNL. Le mulțumesc liderilor politici puternici din PNL care au crezut în mine din primul moment în care m-am înscris în partid și care și astăzi mă susțin și fac parte din echipa mea”, spunea atunci Cîțu.
„Am intrat în această cursă pentru că am realizat că este nevoie de mai mult. Era nevoie de mai mult liberalism și în Partidul Național Liberal… După 25 septembrie altfel se vor lua deciziile în PNL, eu construiesc echipe, avem nevoie de toți… Această candidatură nu este despre mine sau contracandidatul meu, este despre viitorul PNL și despre viitorul României. Trăiască România liberală”, spunea Florin Cîțu.
Perioada de campanie internă a fost marcată de o serie de atacuri între cei doi contracandidați.
Florin Cîțu afirma, la TVR, că actualul lider liberal alege „un mod foarte urât de a ieși din politică” și poate își va asuma propriile declarații cu privire la demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, dacă va pierde cursa electorală internă.
Recent a venit și răspunsul lui Orban: „A spus că mi-am ales un mod urât de a ieşi din politică. Da ce m-a băgat el în politică, să spună când o să ies? El decide cine intră şi cine iese din politică? Nu îi e ruşine un pic?”.
Un alt motiv de dispute între cei doi a fost postarea lui Cîțu în care apăreau pe Instagram secvențe din „Superman Returns”, însă cu fața sa în locul actorului, dar și declarația în care a recunoscut că nu știe cât costă o pâine.
„Ai aruncat țara în criză, ești amenințat de moțiune de cenzură, să te postezi în Superman chiar mi se pare o problema mare”, a spus Orban.
„Am simțul umorului, le pun și asta mi se pare bizar: că nu mai este simțul umorului în România. Le pun și râd de mine. Filmulețul cu Superman era așa de bine făcut, era distractiv și foarte bine făcut. Sunt diferit poate de ceilalți (premieri – n.r.) pentru că sunt foarte sincer. Este un cont personal de Instagram, mi s-a părut distractiv și am pus acolo. Mă așteptam ca PSD, AUR sau USR să mă atace. Reacția lui Ludovic Orban mi s-a părut bizară, dar înțeleg că este acum în tabăra USR și PSD și trebuie să fie alături de ei”, a reacționat prim-ministrul.
Întrebat dacă se consideră Superman, Cîțu a spus că nu, iar postările sale sunt un mod de a comunica altfel: „lipsa simțului umorului mi se pare o problemă totuși. Să nu ai simțul umorului și să fii încleștat într-o luptă este trist”.
De asemenea, actualul lider al PNL l-a acuzat pe Florin Cîțu că a generat criza guvernamentală și că a decis, fără să informeze președintele formațiunii sau forurile de conducere, de intenția de a demite un ministru USR PLUS, ceea ce a dus la ieșirea USR PLUS de la guvernare și la depunerea unei moțiuni de cenzură pentru care Guvernul a sesizat CCR.
Pe 11 septembrie, în contextul în care Florin Cîțu este susținut de peste 30 de lideri de organizații județene, Orban a acuzat „șmecherii” pentru desemnarea delegaților la congres. De asemenea, el spunea anterior că în decizia alegerii președintelui PNL trebuie să conteze doar voința membrilor de partid, nu cea a unei „entități din exteriorul” formațiunii, spune Ludovic Orban: „Luarea deciziei nu trebuie să fie apanajul a 20-30-50 de oameni”.
„Fiecare dintre dvs. aveți în mâini soarta partidului. Unii aleg o strategie în care aduc președinți de filiale în susținerea candidaturii lor. Strategia mea este cu totul și cu totul diferită. Eu știu că fiecare membru al PNL are discernământ, are o responsabilitate pentru viitorul Partidului Național Liberal și va participa la luarea deciziei în mod activ, pentru că luarea deciziei nu trebuie să fie apanajul a 20-30-50 de oameni. În decizia pe care o luăm trebuie să conteze doar membrii PNL și nicio altă entitate din exteriorul PNL, pentru că e destinul pe care-l vom avea împreună”, a spus Ludovic Orban la conferința de alegeri din filiala Constanța.
Recent, președintele Klaus Iohannis, aflat la Adunarea Generală ONU de la New York, și-a declarat susținerea față de premierul Florin Cîțu și a anunțat că va participa la lucrările congresului PNL.
La Congresul PNL care se va desfășura pe 25 septembrie vor participa aproximativ 5.000 de oameni.
Toți participanții la Congresul PNL vor avea certificat pentru a dovedi că sunt vaccinați, au trecut prin boală sau au rezultat negativ la testarea COVID. Documentul va fi solicitat la intrarea în sala unde va fi congresul și va fi verificat de șefii delegațiilor din țară. Președinții filialelor PNL sunt obligați să se asigure că membrii delegației au toate documentele asupra lor și vor semna o declarație pe propria răspundere. Nicio delegație nu va putea avea invitați din cauza regulilor anti-COVID.
În weekend, subprefectul capitalei Antonela Ghiță a anunțat că, în condițiile actuale, evenimentul PNL ar putea fi organizat doar cu jumătate din numărul anunțat de participanți din cauza creșterii numărului de persoane infectate în București. În aer liber pot fi mai multe persoane doar dacă acestea sunt vaccinate, conform regulii.
„Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale cu un număr mai mare de 2500 de spectatori este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, scrie în decizia autorităților.
Congresul PNL se va desfășura la Romexpo.