VIDEO Refacerea și crearea infrastructurii de drumeție din județul Sibiu prin Programul „Anii Drumeției”

La 4 luni de la lansarea de către Consiliul Județean Sibiu a Programului „Anii Drumeției”, lucrările pentru infrastructura de drumeție din județ au vizat atât implementarea unui sistem standardizat de amenajare a traseelor, oferirea de sprijin operatorilor care au dorit să înființeze și să amenajeze poteci, dar și amenajarea propriu-zisă a unor trasee de drumeție pedestră și trasee tematice în județul Sibiu, inclusiv a traseelor de drumeție pedestră dedicate evenimentului european Eurorando.

Misiunea Programului, formulată încă de la început, este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului. Principalele obiective asumate la începutul Programului au vizat evaluarea traseelor turistice existente la acel moment în județul Sibiu, identificarea de trasee noi, omologarea, amenajarea și introducerea acestora în circuitul turistic.

În primăvara acestui an, în contextul deschiderii sesiunii de depunere a proiectelor pentru agendele județului, echipa de implementare a Programului Anii Drumeției a lansat Ghidul pentru proiecte selectate în cadrul Programului, un material ce a oferit suport aplicanților pentru finanțare pe agendele: culturală și de dezvoltare a comunității, sportivă, educațională și cea pentru tineret, lansate de către Consiliul Județean Sibiu. Informația cuprinsă în ghid se concentrează în patru arii importante: transport, resurse, planificare și comunicare și oferă alternative responsabile și durabile, care pot fi implementate cu ușurință de către operatori, în special de către cei care organizează evenimente în cadrul proiectelor propuse la finanțare.

Ca urmare a sprijinului oferit de echipa tehnică a „Anii Drumeției”, vara aceasta au fost amenajate și lansate traseele tematice de drumeție pedestră: Poiana soarelui. Cultura lemnului, cu o lungime de 12,9 km, în orașul Săliște și Pe Plai din Sebeșu de Sus, cu o lungime de 8,3 km. Alte 5 poteci tematice  și un traseu nou de drumeție montană se află în lucru și urmează a fi inaugurate în săptămânile ce urmează. Aceste proiecte au fost incluse pe Agendele Județului Sibiu, beneficiind de finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu.

Un alt obiectiv asumat în cadrul Programului a vizat realizarea și implementarea unor standarde de refacere a infrastructurii care să fie aplicate la nivelul întregului județ. În acest sens, a fost elaborat Ghidul de bune practici pentru amenajarea traseelor de drumeție pedestră și de cicloturism în zona montană și colinară în județul Sibiu, aprobat prin Hotărâre a Consiliului Județean Sibiu. Conținutul documentului elaborat reglementează pașii realizării unui traseu de drumeție, indiferent de natura sa, în zona montană și colinară a județului Sibiu, integrând cele mai importante aspecte care transformă drumeția într-o experiență sigură și plăcută, la standarde înalte de practicabilitate pentru turiștii care îl vor parcurge. Sunt incluse aici standarde unitare cu privire la marcare, signalistică, infrastructură și intervenții specifice pe trasee, în funcție de specificul zonei în care se află.

Pregătirile pentru cel mai mare eveniment european dedicat drumeției, Eurorando, care are loc anul acesta și anul viitor în județul Sibiu, au însemnat amenajarea a 13 trasee de drumeție pedestră, atât în zona montană, cât și în zona colinară a județului Sibiu. Intervențiile pe aceste trasee au fost realizate respectând Ghidul de bune practici în ceea ce privește marcarea, realizarea și amplasarea indicatoarelor, a bornelor de marcaj și a panourilor de informații.

Cele 13 trasee pregătite pentru Eurorando explorează specificul natural și multicultural, atât din perspectiva prezentului, cât și a istoriei bogate. Circuitele de drumeție se concentrează pe zone precum:

 

  1. Zona Bâlea:

 

H2: Bâlea Lac-Șaua Caprei-Vf Vânătoarea lui Buteanu-Căldarea Văiuga-Bâlea Lac

 

H3: Bâlea Lac-Vf Netedu-Transfăgărășan

 

H4: Bâlea Lac-Bâlea Cascadă

 

H10: Bâlea Lac-Șaua Caprei-Iezerul Caprei-Curmătura Bâlii-Lacul Bâlea

 

  1. Zona Munților Cindrel:

 

H5: Păltiniș-Dealul Fraga-Rășinari

 

H6: Rășinari-Dealul Runcului-Râu Sadului

 

H7: Râu Sadului-Apa Cumpănită-Râu Sadului

 

H8: Sadu-La Cruce-Valea Sadului

 

H9: Păltiniș-Poiana Găujoara-Poiana Muncel-Poiana Oncești-Păltiniș

 

H11: Rășinari-Cisnădioara

 

H13: Lacul Gura Râului-Fântânele

 

H15: Rășinari-Dealul Ganța-Călugăru

 

  1. Alte zone de interes:

H12: Gușterița-Hamba

Traseele au diferite niveluri de dificultate, de la plimbări relaxante și educative – dedicate familiilor cu copii sau începătorilor, până la drumeții intense, dedicate pasionaților de provocări, cu diferență mare de altitudine și grad ridicat de dificultate.

Până în prezent au fost amenajați 119 kilometri de trasee de drumeție pedestră, care pot fi acum practicați în siguranță atât de participanții internaționali ai evenimentului Eurorando, ce vor vizita Sibiul în zilele următoare, cât și de iubitorii de aer liber și plimbări în natură de la noi din țară. Aceste intervenții au fost posibile doar cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu, al Asociației Implicat pe Munte și al Grupului de Inițiativă „Florin și Prietenii”, al Asociației Județene de Turism Sibiu, la inițiativa Consiliului Județean Sibiu, iar în privința informațiilor despre biodiversitate întâlnite de-a lungul traseelor, acestea au fost furnizate grație parteneriatului cu Flora & Fauna International.

„Anii Drumeției” este un Program inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu, cu scopul de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

 

 

 

Ultima oră