Benzinarul Dumitru Ghișe, eliberat condiționat din închisoare - Milionarul sibian executa o pedeapsă de șapte ani la Aiud
FOTO Pavel Ghișe - Ana Oil

Dumitru Pavel Ghișe, patronul benzinăriilor Ana Oil, încarcerat la penitenciarul Aiud, a fost eliberat condiționat. Acesta se afla după gratii din aprilie 2019 după ce a fost condamnat la 7 ani de închisoare într-un dosar în care fuseseră inculpați și Viorel Comăniță, fostul șef sibian al vămilor și Ovidiu Blejnar, fostul șef al ANAF. Aceștia, alături și de patronul Benzoil din Sibiu, Ioan Ovidiu Moldovan, au fost judecați pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 56 de milioane de euro.

”(…) admite contestaţia formulată de condamnatul GHIŞE PAVEL DUMITRU, aflat în Penitenciarul Aiud, împotriva sentinţei penale nr. 573/2021, pronunţate de Judecătoria Aiud. Desfiinţează sentinţa penală atacată şi soluţionând cauza: Admite cererea formulată de petentul GHIŞE PAVEL DUMITRU şi dispune liberarea condiţionată a condamnatului GHIŞE PAVEL DUMITRU din executarea pedepsei de 7 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală Sentinţa Penală nr. 106/F din 09.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti şi rămasă definitivă prin Decizia Penală nr. 134/A din 15.04.2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi punerea, de îndată, în libertate a susnumitului, dacă nu este privat de libertate în altă cauză. Definitivă şi executorie.” este decizia judecătorilor Tribunalului Alba care l-a pus în libertate pe Dumitru Ghișe. sibianul se afla în penitenciarul Aiud de la jumătatea lunii aprilie 2019, atunci când s-a predat după aflarea condamnării la 7 ani de închisoare.

Acesta a fost condamnat într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu adus statului de 52 de milioane de euro.

Grup organizat, sprijinit de fostul șef ANAF

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2011 – 2012, Radu şi Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan şi Pavel Dumitru Ghişe au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit, în diferite modalităţi, de Sorin Blejnar, fost șef ANAF, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de Viorel Comăniţă şi de Florin Secăreanu, care reprezentau „palierul de protecţie”, precum şi de Mariana Vrînceanu, Nicolae Belba, Lucian Ionescu, „care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că Radu şi Diana Nemeş, George Guliu şi SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităţilor reale pe care le desfăşura societatea, au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro).

Ovidiu Ioan Moldovan şi Pavel Dumitru Ghişe au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ at în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro).

 

Ultima oră