Scrisul oprește căderea timpului în uitare - Antologia Festivalului Internațional „Romaii Poesia”

Fundaţia Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă” pregătește editarea unei antologii a poeziei scriitorilor romi, care au participat la realizarea celor patru ediţii ale Festivalului Internaţional Romaii Poesia și care au avut loc la Sibiu, între anii 2016 și 2019. Acest festival-unicat, care a scos la lumină cea mai sensibilă dintre arte, poezia, a fost organizat de Fundaţia Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă”.

În cadrul acestui festival, au fost invitaţi poeţi şi scriitori romi, artişti, muzicieni, dansatori din Europa, America, America de Sud, Asia, care au prezentat în faţa publicului din Sibiu vraja muzicii şi a dansului romano, împletit în poezia sufletului minunat al romilor. În zilele de 7-10 noiembrie între orele 16,30-18,30 în Piața Mare se va lansa cartea de poezie:”Antologia Festivalului Internațional Romaii Poesia”
Cartea va fi oferită gratuit tuturor celor care vor dori să-și demonstreze dragostea față de poezie, recitând sau recunoscând versuri cunoscute din lirica românească. Cartea de poezie a scriitorilor romi apare în limba romaii, română și engleză. Are 350 de pagini și este tipărită cu sprijinul Primărie Sibiu și a Consiliului Județean Sibiu. În cadrul acestor ediții au fost organizate conferinţe, dezbateri în centre universitare, tabere de creaţie literară şi de pictură, fashion romano, festival gastronomic şi multe altele. Participanţii veniţi din toate colţurile lumii au putut pătrunde în Universul Romilor, trăind crâmpeie din trecutul vieţii nomade.
Cele patru ediţii ale festivalului au avut ca principal scop creşterea nivelului de cunoaştere a valorilor culturale ale romilor în spaţiul european, prin promovarea dialogului cultural.
Acest festival a fost dedicat memoriei primei poetese a romilor, Wajas Bronislawa Păpusza.

Scrisul oprește căderea timpului în uitare - Antologia Festivalului Internațional „Romaii Poesia”

Fundaţia Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă” mulțumeste celor care ne-au acordat sprijinul financiar la realizarea acestui proiect, din 2016 până în 2019: Primăria Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Asociația Partida Romilor Pro-Europa, Agenția Națională pentru Romi, Institutul Cultural Român.
Romii sunt un popor risipit în toate țările lumii. Fiecare popor are poeții săi naționali, care dau identitate și grandoare limbii poporului. Cunoaşterea culturii unui popor reprezintă cheia pentru pace şi înţelegere între toate popoarele lumii.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică