țepele pe olx au crescut infracționalitatea la sibiu - anul acesta s-au furat și mai multe lemne

La nivelul județului Sibiu infracționalitatea sesizată în primul semestru al acestui an a crescut cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut. Tiberiu Ivancea, șeful IPJ Sibiu, spune că infracțiunile informatice sunt cele care au avut o pondere mai mare, în timp ce infracțiunile grave se află chiar sub statisticile anului 2019, iar infracțiunile informatice s-au petrecut din cauza pandemiei.

VEZI AICI TOATE DATELE LEGATE DE INFRACȚIONALITATEA DIN JUDEȚUL SIBIU 

În mediul urban de pe raza județului Sibiu infracționalitatea sesizată a cunoscut o creștere notabilă în primul semestru al anului 2021, cu 12,48%, respectiv 340 infracțiuni, de la 2725 infracțiuni sesizate în primele 6 luni ale anului 2020, la 3065 infracțiuni sesizate în semestrul I 2021. Creșterea este cauzată de țepele date pe internet. ”Infracțiunile care au dus la creșterea procentelor sunt cele informatice, bancare. Acest lucru s-a întâmplat pentru că oamenii s-au orientat mult mai mult către cumpărăturile online, iar unii dintre ei, nu foarte buni cunoscători au căzut în plasa celor care se ocupă cu astfel de fapte. Iar aici cele mai multe astfel de infracțiuni s-au derulat în numele platformei OLX”, spune Tiberiu Ivancea.

O altă explicație pentru creșterea numărului de infracțiuni este o modificare la legea silvică. ”Până acum dacă era depistat un cetățean cu o cantitate de lemne fără acte de până în 5 metri cubi, fapta era contravenție, marfa confiscată. După ce s-a schimbat legea, orice cantitate de lene fără acte, chir dacă e un vreasc, se încadrează ca infracțiune. Și de aici creșterea numărului pe acest sector”, spune inspectorul șef.

Însă, spune Tiberiu Ivancea, infracțiunile grave au scăzut, procentele fiind sub cele ale anului 2019 chiar.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu