În viitor, iPhone-urile ar putea să detecteze semnele de depresie sau de declin cognitiv.
Compania Apple lucrează cu specialişti din SUA pentru a vedea dacă în viitor telefoanele iPhone ar putea detecta dacă utilizatorii dau semne de depresie sau de declin cognitiv. Gigantul american s-a concentrat până acum pe ceasul inteligent Apple Watch când a fost vorba de a lansa aplicaţii legate de monitorizarea sănătăţii, dar acum se va concentra şi pe ce lucruri poate adăuga pe iPhone, produsul din care generează 53% din cifra de afaceri.
O parte dintre date vor proveni de la senzori ce monitorizează mobilitatea şi somnul, iar de aici vor putea fi preluate semnale digitale asociate cu afecţiunile ţintă, astfel încât să poată fi creaţi algoritmi care să detecteze apoi cu precizie în mod serios când astfel de semne apar într-adevăr la useri, conform Hotnews.ro.
Cercetătorii UCLA ar putea colecta date de pe camera iPhone-urilor, de la microfon, de la tastatură şi date de pe ceasul Watch cu privire la modul în care s-a mişcat user-ul. Vor fi apoi analizate şi date amănunţite despre calitatea somnului, despre cum vorbesc oamenii şi ritmul diverselor plimbări şi deplasări şi variaţia pulsului şi a ritmului respirator. Iar cu acordul oamnenilor, în teste ar putea fi analizat modul cum aceştia scriu pe telefon, când fac greşeli mai dese de scriere şi chiar ce scriu.
Aceste proiecte de cercetare sunt la început, dar cei de la Apple îşi pun mari speranţe în ele. Din cauza pandemiei a crescut numărul celor care au intrat în depresie şi a celor care au boli psihice foarte grave şi milioane de oameni nu au acces la doctori de specialitate sau/şi nu vor să se ducă la un control.
Apple speră că aceste aplicaţii, dacă se vor dovedi viabile de a fi puse pe iPhone, vor ajuta userii să constate dacă au apărut, spre exemplu, semne de stres, anxietate sau depresie.