copiii angajaților nato care vin în sibiu pierd un an de școală - trebuie să învețe limba română

Primii ofițeri străini care vor deservi comandamentul NATO vor ajunge la Sibiu în vara lui 2022. Vin aici cu familiile, deci o mare parte dintre ei cu copii care trebuie să fie integrați în sistemul de învățământ. Inspectoratul Școlar Județean Sibiu are un draft de strategie pentru acești elevi, doar că pentru cei care nu vorbesc limba română mutarea la Sibiu înseamnă pierderea unui an școlar.

Un an pierdut

”Elevii NATO” care vor ajunge la Sibiu împreună cu părinții lor vor fi integrați în sistemul de învățământ începând cu anul școlar 2022- 2023. Deocamdată, nici la nivelul Inspectoratului Școlar Județean, nici la comandamentul NATO nu au fost depuse cereri pentru astfel de situații. Dar, chiar și așa, pregătirile au început, sau măcar au o direcție. Astfel, s-a stabilit că este necesar ca elevii care nu cunosc limba română să petreacă un an învățând-o. În acest timp ei vor putea participa la cursurile școlii unde vor fi înscriși, dar nu vor fi notați. Asta înseamnă că pierd un an de școală. ”Copii străini care nu vorbesc românește vor fi încadrați ca audienți și vor urma un curs de învățare intensivă a limbii române timp de un an, conform art. 3 din OMECI nr. 5.925 din 12 noiembrie 2009 conform căruia ”în perioada urmării cursului de inițiere în limba română, în vederea acomodării şcolare, elevii străini pot participa, gratuit, la activităţi didactice cu caracter teoretic, practic şi recreativ organizate pentru elevii români, fără ca prezenţa lor să fie înregistrată în documente oficiale”, a explicat Constantin Dincă, purtător de cuvânt al ISJ Sibiu.

Predare în engleză sau germană

O altă posibilitate pentru elevii străini care vor veni la Sibiu este să învețe în limba engleză sau germană. Pentru predarea în engleză ar trebui însă să apeleze la școlile cu curriculum englez sau american aprobat de Ministerul Educației. Astfel de școli se află la Cluj sau București. Pentru liceeni însă e ceva mai ușor, pentru că aici sunt clase cu predare bilingvă. ”Pentru elevii de liceu sunt aceleași condiții de înscriere. Aceștia nu trebuie să susțină admitere, ci le vor fi echivalați anii de studiu efectuați în alte state cu cei din sistemul românesc de învățământ. Pot să aleagă orice specializare. Față de elevii din clasele gimnaziale, ei pot studia în clasele cu specializare bilingv-engleză”, spune Constantin Dincă.

”Suntem în proces de identificare a unei soluții viabile privind școlarizarea copiilor personalului străin, începând cu anul 2022, când vom avea primele solicitări. Vom identifica o soluție până se va crea o linie de școlarizare. La momentul actual nu există cereri din partea personalului străin. Pentru anul viitor, pe măsură ce astfel de solicitări ne vor fi aduse la cunoștință, vom urmări soluționarea lor. Opțiunile luate în calcul pentru elevii străini depind de oferta educațională din Sibiu la momentul sosirii acestora și, în principiu, includ școlarizarea în învățământul de stat sau privat, cu predare în limbile română, engleză sau germană, integral sau intensiv, etc, cu predare integrală la clasă sau hibridă (prezență fizică la clasă și în online la distanță). Decizia înrolării copiilor într-unul sau altul dintre aceste sisteme de învățământ aparține părinților, fie că este vorba de personalul român sau străin”, spune Marcel Aramă, purtător de cuvânt al comandamentului NATO.

Pentru elevii care vor învăța în limba germană este și mai simplu, pentru că astfel de clase există în mai multe școli din Sibiu, iar la Liceul Brukenthal aceasta este ”limba oficială”.

În prezent sunt relocați la noul comandament NATO doar ofițeri români din comandamentele NATO din statele membre, aceștia depunând 6 cereri de echivalare a studiilor efectuate în străinătate de către copiii lor.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu