live video erupție vulcanică în la palma - insulele canare - imagini spectaculoase

Noul vulcan din La Palma, Insulele Canare, Spania, a erupt în această duminică la 15:12 ora locală, ora 17.12 ora României, în Montaña Rajada din municipiul El Paso.

Insula La Palma era in alertă de risc de erupție de o săptămână. Mii de mici cutremure au avut loc în ultima perioadă. Activitatea seismică s-a intensificat în ultimele zile, cutremurele fiind inregistrate la adâncimi tot mai mici.

YouTube video

live video erupție vulcanică în la palma - insulele canare - imagini spectaculoase

YouTube video

YouTube video

În același timp, scoarța terestră s-a ridicat treptat în zona seismică cu pînă la 15 centimetri. Torul a culminat duminică cu o erupție. Noul vulcan erupe prin cinci conuri deocamdată. Acestea sunt situate într-o zonă nelocuită,  Las Manchas din municipiul El Paso din La Palma. Prima explozie a fost urmată de o coloană imensă de fum cu cenușă și expulzarea piroclastelor. Magma a provocat două cinci fisuri, cinci guri eruptive diferite în munte prin care curge lavă. Râul de lavă inghite tot ce întâlnește în cale, mai multe case fiind in pericol.

Localitățile din apropiere sunt evacuate ca măsură preventivă. Nu se știe ce efecte va avea erupția asupra traficului aerian si maritim.

Vulcanul Cumbre Vieja a erupt duminică. După o săptămână de activitate seismologică şi aproximativ 50 de ani de la ultima erupţie, vulcanul Cumbre Vieja din insula La Palma s-a trezit din nou.

La Palma este o insulă vulcanică care aparţine de arhipeleagul Canare. După o serie de cutremure care au atins magnitudinea de 3.8 grade pe scara Richter în parcul naţional Cumbre Vieja din sudul insulei, locul unde se află vulcanul care poartă acelaşi nume, autorităţile au decis evacuarea persoanelor aflate în apropiere.

Autoritățile au luat măsuri înainte de erupția vulcanului. Zeci de persoane cu probleme de mobilitate şi unele animale de fermă de pe insulă au fost duse în zone sigure. Ministerul Apărării din Spania a detaşat armata pentru a se ocupa de evacuarea civililor, relatează Reuters.

Peste 5000 de persoane trebuie evacuate după ce nivelul de alertă a fost urcat la roșu. Printre persoanele evacuate sunt si 500 de turiști.

live video erupție vulcanică în la palma - insulele canare - imagini spectaculoase

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu