nord coreenii își extind în secret bazele nucleare. fotografiile din satelit i-au dat de gol
Sursa foto: Profimedia

Fotografiile prin statelit au dezvăluit că nord-coreenii îmbogăţesc uraniul în complexul Yongbyon. Kim Jong Un i-a propus în 2019 preşedintelui Donald Trump desfiinţarea complexului, dar acesta a refuzat. Experţii avertizează ă micuţa ţară asiatică are capacitatea de a produce arme nucleare.

 

Fotografiile prin satelit au dezvăluit săptămâna aceasta faptul că nord-coreenii îmbogăţesc uraniul într-un complex militar secret. Experţii s-au arătat îngrijoraţi de acţiunea întreprinsă, după ce în urmă cu o lună, Coreea de Nord a reluat funcţionarea instalaţiilor care produc plutoniu.

 

Observatorii internaţionali avertizează că scopul final al nord-coreenilor este producerea de armament nuclear, relatează The Hill.

„Extinderea fabricii de îmbogăţire indică probabil faptul că nord-coreenii intenţionează să-şi mărească producţia de uraniu cu până la 25% pentru a produce arme la Yongbyon”, au declarat experţii.

 

Complexul nuclear Yongbyon are spaţiu suficient de stocare pentru aproximatic 1000 de centrifuge. Imaginile surprinse din satelit au revelat mai multe îmbunătăţiri aduse instalaţiilor de îmbogăţire a uraniului şi plutoniului.

 

Negocierile privind dezarmarea nucleară dintre Statele Unite şi Coreea de Nord sunt la ora actuală suspendate. În 2019, Kim Jong Un s-a oferit să desfiinţeze complexul Yongbyon, dar preşedintele american Donald Trump a refuzat oferta pentru că a considerat a fi un pas limitat în privinţa denuclearizării.

Ultima oră

Comentariul meu