violența domestică, în creștere la sibiu - aproape 500 de cazuri în primele șase luni ale anului
foto: arhivă

Tot mai multe femei din județul Sibiu se confruntă cu violența domestică. Statisticile polițiștilor arată că numărul sesizărilor de acest fel este mai mare în primul semestru al acestui an față de anul trecut. Și numărul ordinelor de protecție provizorii și a celor emise apoi de instanță a crescut semnificativ.

La nivelul I.P.J. Sibiu, în semestrul I al anului 2021 au avut loc 485 intervenții la cazurile de violență domestică, dintre acestea 437 fiind semnalate prin SNUAU 112 și 48 prin alte modalități de sesizare.
În urma completării formularului de risc de către polițiști, au fost identificate 125 de cazuri cu risc iminent, fiind emise 110 ordine de protecție provizorii, iar în 15 cazuri victima a refuzat emiterea acestuia.
Polițiștii au solicitat intervenția echipei mobile la 19 sesizări de fapte de violență domestică, 9 în mediul urban și 10 în mediul rural.

Agresorii, toți bărbați

În perioada de referință, conform situației statistice, au fost emise 110 ordine de protecție provizorii, 69 în mediul urban și 41 în mediul rural. Dintre acestea, 51 au fost transformate în ordine de protecție.
Față de perioada similară a anului 2020 există o creștere de 13 unități, atunci fiind emise 97 de ordine de protecție provizorii.
Autorii faptelor de violență domestică împotriva cărora au fost emise ordine de protecție provizorii au fost în număr de 110, toți majori, de sex masculin.

Mai multe ordine de protecție

În perioada de referință au fost emise de către instanțele de judecată 106 ordine de protecție, 51 dintre ele provenind din ordine de protecție provizorii, comparativ cu semestrul I al anului 2020, când au fost emise 95 de ordine de protecție.
Cele mai multe au fost emise la solicitarea victimei, respectiv 72, iar 34 la solicitarea procurorului. Numărul total al ordinelor de protecție soluționate a fost de 96, toate la expirarea termenului legal.
La sfârșitul perioadei au rămas în lucru 73 de ordine de protecție.

Se constată că la nivelul I.P.J. Sibiu numărul ordinelor de protecție provizorii și al ordinelor de protecție emise în perioada de referință este relativ constant dacă îl raportăm la perioada corespondentă a anului trecut.
De asemenea, într-un procent de 72,3% nu a rezultat risc iminent în urma aplicării formularelor de evaluare a riscului, cu ocazia intervențiilor polițiștilor la faptele de violență domestică.

 

Ultima oră

Comentariul meu