Noul slogan smart pentru o școală din Ciugud: „Ronţăie smart! Mănâncă sănătos!”.
Copiii găsesc pe bănci caserole cu nuci proaspete, culese din livezile româneşti. În plus, învaţă să înlocuiască chipsurile cu fructe şi legume proaspete.
Elevii din Ciugud, judeţul Alba, vor primi, începând din acest an şcolar, nuci proaspete.
Produsele sunt oferite gratuit la anumite intervale de timp în cadrul unui program pilot de învăţare a regulilor de alimentaţie sănătoasă.
Iniţiativa, denumită „Ronţăie smart! Mănâncă sănătos!”, este introdusă de administraţia locală împreună cu un procesator de nucă din România.
„Ronţăie smart! Mănâncă sănătos!” este primul program public din România care promovează alimentaţia sănătoasă şi consumul de nuci în rândul elevilor din mediul rural.
Astfel, în această săptămână, copiii au găsit pe bănci caserole cu nuci proaspete, culese din livezile româneşti. În paralel, cei mici vor fi învăţaţi cum să aibă o alimentaţie sănătoasă, ce alimente le oferă energie şi cum să înlocuiască obişnuitele chipsuri sau produse fast-food cu nuci, fructe şi legume proaspete.
În program urmează să fie implicaţi medici pediatri şi nutriţionişti, care vor avea întâlniri cu elevii pentru a le explica principiile alimentaţiei sănătoase.
„Modul în care mâncăm este o formă de educaţie. De aceea este important să îi învăţăm pe copiii noştri în familie şi în şcoală să mănânce sănătos, astfel încât să fie sănătoşi. În vremuri în care tentaţia unor produse nesănătoase este la orice pas, avem obligaţia să îi învăţăm pe copii ce înseamnă alimentaţia sănătoasă şi care sunt riscurile la care se expun dacă nu mănâncă sănătos. O minte sănătoasă poate fi doar într-un corp sănătos, iar acest lucru ne propunem să îl explicăm cu răbdare, tact şi cu exemple concrete copiilor noştri de la şcoala din Ciugud”, declară Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.
Nucile sunt considerate o hrană sănătoasă oferită de natură, dar şi o sursă de energie, antioxidanţi şi vitamine. Asemănarea dintre miezul de nucă şi creierul uman nu este întâmplătoare şi, din cele mai vechi timpuri, se cunosc beneficiile nucilor asupra funcţiilor cerebrale, scrie Mediafax.