ateliere gastronomice, de împletit nuiele şi pictat mobilă la muzeul astra

Vineri, sâmbătă și duminică, din 17 până în 19 septembrie, la Muzeul ASTRA va avea loc o serie de ateliere gastronomice, organizate cu scopul de a promova cultura tradițională a comunităților multietnice din zona Sibiului prin  mâncăruri sățioase, potrivite pentru masa de sărbătoare a fiecărui român.

Atelierele gastronomice vor avea loc la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, ele fiind component de bază din proiectul Târgul Sibian – experiențe autentice.

ateliere gastronomice, de împletit nuiele şi pictat mobilă la muzeul astra

,,Proiectul Târgul Sibian – experiențe autentice aduce în centrul atenției relația dintre mediile rurale și cele urbane ale județului Sibiu, primele asigurând prin piețe o importanță sursă de hrană, știut fiind faptul că aceste comunități rurale au generat tradiții ce au devenit un mod de viață și în mediul urban. Prin aceste ateliere gastronomice, din acest weekend, vor fi revalorizate moșteniri culturale ale unor rețetare și soiuri de legume și fructe moștenite din tradiția românească.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

Vineri, 17 septembrie, începând cu ora 14, se vor pregăti mâncăruri din carne de porc: ciorbă acră cu tarhon și pomana porcului, alături de jumări proaspete. Sâmbătă, începând tot de la ora 14, preparatele vor fi mai numeroase, atât din carne de porc cât și din carne de vițel: ciorbă de fasole boabe cu afumătură, tocăniță din carne de porc, gulyaș cu carne de vițel, jumeri proaspete, iar pe jăratic se vor prepeli cârnați proaspeți din carne de porc și felii de ceafă. Duminică, se vor mai prepara tocăniță și frigărui, pentru cei doritori, între orele 12 – 15.  Toate porțiile se vor servi până la epuizarea lor.

Atelierele gastronomice vor fi susținute de gospodari din Sadu, care vor găti după rânduiala învățată din străbuni, pregătind mâncăruri așa cum se aflau pe masa oricărui localnic din Mărginimea Sibiului în prag de toamnă.

Episodul: împletit nuiele

Data: sâmbătă, 18 septembrie 2021

Loc de desfășurare: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodărie de rudari Poiana-Perișani, județul Vâlcea

Orar: între orele 10-18

Prin atelierul de împletit nuiele, Muzeul ASTRA vrea să demonstreze că Sibiul s-a dezvoltat în timp ca un centru de schimburi culturale și economice multietnic, propice dezvoltării meșteșugurilor, comerțului și păstrării identității culturale. Arta împletitului de nuiele este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale omului. Crengile de răchită, alunul, trestia și papura se folosesc și în prezent pentru obținerea obiectelor gospodărești (coșuri pentru fructe, coșuri de piață, scaune, măsuțe și garduri împletite). În cadrul atelierului, vizitatorii muzeului pot observa etapele de obținere a obiectelor împletite, pot  întreba meșterii despre tainele meșteșugului împletirii de nuiele și pot achiziționa rodul muncii lor.

Episodul: mobilier pictat

Data: duminică, 19 septembrie 2021

Loc de desfășurare: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodăria -atelier de negustor ambulant, Goiești-Vidra, județul Alba

Orar: între orele 10 – 18

Atelierul de pictat mobilier are ca scop punerea în valoare a acestui meșteșug, unul moștenit și transmis după vechea tradiție transilvăneană multiculturală. În patrimoniul Muzeului ASTRA se află numeroase piese de mobilier românesc, săsesc și maghiar pictat, care păstrează arta meșterilor rurali și breslelor din cetăți, începând cu sec. al XVI-lea și până în sec. al XIX-lea. În cadrul atelierului se vor respecta cromatica (roșu, albastru și galben), temele (natura, sentimentele de speranță și iubire, starea de inocență, prestigiul social) și motivele artistice consacrate (copacul vieții, floarea de liliac, laleaua, trandafirul, floarea de mac, floarea de cicoare).

Vizitatorii muzeului pot participa la atelier, fie observând și întrebând meșterii, fie participând activ la pictarea mobilierului pus la dispoziție de Muzeu (scaune cu spătar, scăunele, cuiere și bănci).

Evenimentele fac parte din programul Târgul de țară, fiind cheltuieli neeligibile ale proiectului Târgul Sibian – experiențe autentice, finanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2021.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică