protest de amploare la sibiu - se cere retragerea statuii baronului brukenthal din piața mare

Mai mulți protestatari din România anunță că vor veni, sâmbătă, la Sibiu unde vor organiza o manifestare împotriva statuii baronului Samuel von Brukenthal, amplasată recent în Piața Mare a municipiului.

Membrii Consiliului Național al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România, întruniți în ședință festivă la Tebea cu prilejul manifestărilor de comemorare a eroului național Avram Iancu, au adoptat un protest împotriva dezvelirii statuii baronului Samuel Brukenthal la Sibiu, scrie napocanews.ro.

Protestatari din mai multe județe vor veni, sâmbătă, 18 septembrie, la Sibiu, pentru a organiza o manifestare de amploare. Aceștia cer retragerea statuii baronului Samuel von Brukenthal, amplasată în Piața Mare, în fața muzeului care îi poartă numele.

Membrii consiliului care organizează protestul consideră că „dezvelirea statuii baronului Samuel Brukenthal în Sibiu nu se justifică prin nici o faptă măreață realizată de acesta în favoarea românilor, locuitorii majoritari, dintotdeauna, ai Transilvaniei. Dimpotrivă, baronul Samuel Brukenthal a interzis stabilirea românilor în toate cele 7 orașe săsești ale Transilvaniei, și a refuzat recunoașterea națiunii române ca națiune egală cu națiunile săsească secuiască și ungurească. În perioada guvernării sale asupra Transilvaniei românii au suferit cea mai grea opresiune din toată istoria, aspirațiile și lupta lor pentru libertate și dezrobire fiind pedepsite aspru prin uciderea barbară a conducătorilor răscoalei de la 1784, a eroilor Horea, Cloșca și Crișan”.

Primăria Sibiu a acordat aviz favorabil protestului. „Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Municipiul Sibiu a analizat și avizat favorabil cererea formulată de către Asociația Calea Neamului privind organizarea unei acțiuni de protest. Manifestarea se va desfășura în data de 18.09.2021, în intervalul orar 16.00-19.00, pe strada Samuel Brukenthal”, spune Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Sonorizarea, interzisă în cadrul protestului

Președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, scrie pe pagina de Facebook că, deși avizul este favorabil, sonorizarea este interzisă.

„Despre Martiri și cei care i-au prigonit pe români, NU se vorbește în șoaptă și nici pe la colțuri de stradă! Mobilizați-vă pentru Sibiu, căci va fi greu! Sâmbătă, ora 16, la statuia lui Brukenthal! Primăria Sibiu INTERZICE folosirea sonorizării în cadrul protestelor! Cu alte cuvinte nu avem voie la protestul de sâmbătă să vorbim la microfon! Asta mi s-a transmis de către comisia de avizare din cadrul primăriei. (…) Sâmbătă vom afla dacă România este sub ocupație totală. Asociația Calea Neamului a trimis către Primăria Sibiu, conform legii, o înștiințare de adunare publică pentru sâmbătă, 18 septembrie, ora 16. Locul numit în adresă este Piața Mare, în fața statuii lui Samuel Brukenthal. Comisia de la primărie ne-a anunțat că va da aviz pozitiv, dar cu restricțiile privind sonorizarea enunțate mai sus. Am trimis o nouă notificare în care am precizat că în cadrul adunării noastre publice de protest vor avea loc manifestări culturale. La această primărie, logica iese din parametrii ei atunci când la un protest este interzisă sonorizarea, căci, pentru ce faci în general un protest? Pentru ca revendicările să fie auzite cât mai bine! La Sibiu se pare că este altfel, protestele făcându-se pentru a fi auzite cât mai încet. Foarte interesant, mai ales că viziunea aceasta intră în contradicție flagrantă cu legislația României referitoare la organizarea de mitinguri, marșuri, proteste, în general”, se arată în postarea de pe Facebook.

VEZI AICI IMAGINI DE LA DEZVELIREA STATUII 

Vă reamintim că, sâmbăta trecută, statuia lui Samuel von Brukenthal a fost dezvelită în prezența președintelui Klaus Iohannis. La ceremonie au fost prezente mai multe personalități politice, printre care și primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

Ultima oră

Participă la discuție

13 Commentarii

  1. Scrieti un comentariu bine documentat despre CINE SI CUM AU FOST TRADATI HOREA CLOSCA SI
    CRISAN si publicati-l macar in ziarele din Sibiu.
    Romainii trebuie sa inteleaga ca CRIMA TRADARIi este la fel de ingrozitoare ca tragerea celor trei martiri pe roata.
    A trece in plan secundar faptele de tradare care au dus la moartea unor oameni si la nenorocirea unui
    neam, este echivalent cu acceptarea ca tradatorii au ajutat justitia pentru a restabili ordinea de drept. Au fost rasplatiti cu bani si eliberarea din iobagie.
    Horea Cosca si Crisan pentru ce au ridicat poporul la lupta? Nu pentru dreptate si libertate? Nu pentru eliberarea din iobagie?
    Tortionarii si colaboratorii fostei securitati nu primesc si astazi salarii si pensii speciale platite de cei pe care i-au chinuit prin inchisori?
    Sa ne judecam pe noi si apoi sa-l judecam si pe baronul Brukenthal .

  2. Brukenthal şi răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan

    Răscoala lui Horia, Cloşca şi Crişan a avut loc în anul 1784, în timp ce guvernator al Transilvaniei era Samuel Brukenthal. Răscoala a fost atât de puternică încât a fost nevoie de intervenţia imperialilor. Brukenthal nu a fost implicat în prinderea, anchetarea şi execuţia capilor răscoalei.

    Împăratul Iosif al II-lea nu avea o simpatie pentru Brukenthal, protejatul mamei sale. Având în vedere situaţia gravă din Transilvania, l-a trimis să rezolve situaţia pe Anton von Jankovich, un comisar aflat în serviciul direct al împăratului şi care nu dădea socoteală pentru acţiunile sale guvernatorului Transilvaniei.

    Tot trimişii direcţi ai împăratului Iosif al II-lea au negociat şi răsplata oferită moţilor care l-au trădat şi l-au prins pe Horia. Iosif al II-lea a oferit câte 600 de galbeni celor şapte moţi care l-au prins pe Horia şi Cloşca şi eliberarea din iobăgie. Protopopul Adamovici, implicat de asemenea în prinderea lui Horia, a primit o medalie de aur. Cu alte cuvinte, capiii răscoalei au fost prinşi în primul rând prin complicitatea moţilor care l-au trădat pe Horia.

  3. Inca una din marile greseli facute de sasul Klaus Iohannis impotriva poporului roman. Putea sa puna statuia in interiorul muzeului, stiind ca au aparut voci si proteste justificate inca inainte de inaugurare. Dar asa de ambitie a ordonat sa-i ignore pe romani, sa-i umileasca. Acum este o actiune si atitudine mult mai inversunata impotriva sasului si in general impotriva Austriei, tara coloniala veche pe continent.

  4. Eu sunt de acord fara sonorizare, deci ne facem auziti asa pe tacute, oricum se poate cu toporul si furca in cap, asa, pe sest, si sa vezi tu sonorizare la ei cum tipa.. Asa ar trebui facute protestele fratilor, cu bata, ranga si toporul, fara vorbarie multa.. E pe bune, fapte, nu poezii la microfon.. !

    1. Prostalaule vei fi si tu un viteaz din fata tastaturii… un cacat palid care daca doar se incrunta cineva la el deja cade in cur. Auzi la el topoare si furci… marhs ma jigodie si fa un dus rece si treci apoi fin nou la Angry Birds!

      1. Catalin are dreptate, gunoi nenorocit ce esti. Eu v-as ridica in tepi sa ii puteti vorbi in fata lui Brukenthal, de la inaltimea statuii. Toate iudele zbiara ca din gura de sarpe cand aud de ceva romanesc, de traditie de neam. Padure de tepi as face din voi, ca pe vremea lui Tepes Voda.

  5. Nu statuia este problema ci LOCUL in care este amplasată stimați concetățeni. Acesta piață ar trebui rezervată pentru statuile sibienilor care au fost aleși in înalta funcție de Președinte al României . Avem deja unul urmează al doilea dacă avem noroc și poate vor mai fi ! Să nu uităm că avem multe doamne talentate cum să le îngrădim noi libertatea politică ? Cred că in curtea Muzeului Brukenthal se pot aloca câțiva metri pentru un statuia Baronului si Avrigenii ar fi încântați să-l găzduiască in fosta reședință de vară și sa-și fac poze cu Baronul la petrecerile lor ! Dacă totuși costurile de relocare in ambele ipoteze depășesc posibilitățile lor financiare cu siguranță Casa Regală din Turnișor ar fi încântată să ofere un preț bun pe kg. Nu vă întristați variante vor fi ori acum ori in viitor !

  6. Nu statuia este problema ci LOCUL in care este amplasată stimați concetățeni. Acesta piață ar trebuie rezervată pentru statuile sibienilor care au fost aleși in înalta funcție de Președinte al României . Avem deja unul urmează al doilea dacă avem noroc și poate vor mai fi ! Să nu uităm că avem multe doamne talentate cum să le îngrădim noi libertatea politică ? Cred că in curtea Muzeului Brukenthal se pot aloca câțiva metri pentru un statuia Baronului si Avrigenii ar fi încântați să-l găzduiască in fosta reședință de vară și sa-și fac poze cu Baronul la petrecerile lor ! Dacă totuși costurile de relocare in ambele ipoteze depășesc posibilitățile lor financiare cu siguranță Casa Regală din Turnișor ar fi încântată să ofere un preț bun pe kg. Nu vă întristați variante vor fi ori acum ori in viitor !

  7. Este o nemernicie ceea ce se întâmplă cu identitatea noastră națională! Conducerea primăriei nu mai are treabă cu această țară, nație! Încearcă să ne impună noua , românilor,afinitatea și iubirea lor pentru cei ce ne au asuprit! Vânzători de țară!!! Johannis și gașca lui de la primăria Sibiu!

    1. Bag seama ,habar nu ai de istorie .Am pus mai sus un comentar ,care explica .Citeste si vezi cine sunt tradatorii neamului românesc .Nimeni altii decat …românii??…mai degraba cei pe care ii numim „straini“ sunt mai patrioti ….trist dar adevarat??

  8. Se va uita sttuia lu Bruckenthal la protestanti cum se uita chiar el cand inabusea rascoalele, si rezultatul va fi la fel. nu din cauza lor ci din cauza romanilor pentru ca asa cum au fost inca sunt si azi..

    1. Cata dreptate aveti!!! Din pacate romanii au fost tot timpul o natie sa zicem dezbinata ,pana intr-un punct ….,cand au avut un lider bun care sa ii faca sa devina uniti si sa gandeasca la ceilalti atunci au „”luptat „”fara sa mai gandeasca la nimic. .Eu vreau sa ii zuc presedintelui : Rusine!!!! Si asta de milioane de ori ,cate milioane de romani inca simt romaneste.Sunteti inca Presedintele Romaniei sau ???? Ati fost vreodata presedintele acestei tari ??? Nuuuuu. Acea statuie nu ar fi stat pe soclu nici 2 ore daca erati in ,,Vest,,ca ar fii fost facuta praf .Dar la noi se poate !!!! Si asta stie chiar si dl.Johannis.