Propunere USR PLUS - Mortalitate redusă la jumate datorită unui sistem de monitorizare a traficului
foto: arhivă

Deputatul USR PLUS, Cristian Paul Ichim, propune un proiect de lege prin care se vor monta sisteme de monitorizare a traficului pe drumurile din România.

Acesta susţine că, în Italia, sistemul a dus la scăderea ratei mortalităţii cu 50%.

Deputatul USR PLUS Cristian Paul Ichim susţine că România este ţara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din UE.

„De două ori mai mulţi români îşi pierd viaţa în accidente rutiere, faţă de media europeană. Suntem, de asemenea, singura ţară care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier”, a scris parlamentarul pe Facebook, unde a anunţat depunerea unui proiect de lege privind instalaea unui astfel de sistem pe drumurile publice din România.

Sistemul video ar urma să detecteze abateri precum depăşirea vitezei legale, încălcarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată, trecerea pe culoarea roşie a semaforului, neacordarea de prioritate la trecerile de pietoni, nepurtarea centurii de siguranţă, utilizarea necorespunzătoare a luminilor de întâlnire sau depăşirea masei maxime admise.

Sistemul colectează automat abaterile şoferilor şi informaţiile acestora. Şoferii sunt înştiinţaţi direct despre legile pe care le-au încălcat şi primesc amenda acasă.

Palamentarul susţine că după instalarea acestui sistem de monitorizare în Franţa, numărul persoanelor decedate a scăzut, într-un an, de la 13.000 la 1.000, iar în Italia un sistem asemănător a dus la scăderea ratei mortalităţii în accidente rutiere cu 50%, scrie Mediafax.

 

Ultima oră

Comentariul meu