Topul orașelor în care se câștigă cel mai bine în România

Orașele din România în care se câștigă cel mai bine. La cât ajung salariile și care este cel mai bine plătit domeniu.

Ovidiu și Marius sunt amândoi IT-ști. Primul la Cluj, al doilea la Galați. Deși muncesc amândoi în același domeniu de 12 ani, la final de lună Ovidiu câștigă mai bine. Și asta nu pentru că lucrează la firme diferite sau pentru că au sarcini diferite. Motivul îl reprezintă pur și simplu orașul în care lucrează. În Cluj, nivelul de trai e mai ridicat și automat și salariile sunt mai mari. Cazul lor nu este o excepție.

Topul orașelor în care se câștigă cel mai bine în România

Firmele din București și județele Cluj și Timiș oferă cele mai bune salarii. În aceste zone, salariul mediu, la angajare, pleacă de la 950 de euro și se apropie de 1.400 de euro. Deși angajații din domeniul IT sunt cel mai bine plătiți, salariile diferă de la un județ la altul. Așa se face că în luna august, unui IT-ist din județul Vrancea i s-a oferit, la angajare, un salariu chiar și de 3 ori mai mic pentru același job pe care l-ar fi putut face în București.

Pe de altă parte, nu este doar o diferență de centru economic, ci și de cerințele jobului. Companiile mari se concentrează în marile orașe, în timp ce în cele mici, un IT-ist are mai puține șanse și se poate angaja, poate, în mentenanță.

Pentru același job, un IT-ist din București primește la angajare un salariu mediu care depășește 950 de euro și poate ajunge până aproape de 1.400 de euro, în timp ce unui IT-ist din Vrancea i se oferă chiar și de 3 ori mai puțin. În acest județ, salariul mediu pleacă de la 429 de euro și nu atinge nici măcar 700 de euro.

„Anumite firme, și mă refer la multinaționale, și în Cluj, și București avem tot mai mult de astfel de multinaționale, plătesc mult mai bine angajații din acele regiuni. În regiunea noastră cred că nu avem așa mulți investitori străini cum întâlnim acolo”, spune Marius Geru, administratorul unei firme IT.

Românii care câștigă cel mai bine

Dincolo de aceste diferențe, IT-iștii rămân în continuare cel mai bine plătiți angajați de la noi din țară.

„Eu am început cu un salariu între 2.000 și 3.000 de lei acum 10, 12, 13 ani și poți ajunge în poziții de conducere după câțiva ani de experiență. Salariile urcă și până la 4.000, în unele cazuri poate chiar 5.000 de euro, net. Cineva care dedică timpul poate ajunge destul de repede, în 3-4-5 ani, în poziție de senior, unde se câștigă destul de bine”, spune Ovidiu Berdilă, IT-ist.

Specialiștii din domeniul resurselor umane spun că salariile din acest sector vor continua să crească.

„Job-urile remote au transformat un pic posibilitatea de a accesa un salariu mai mare. Acum se recrutează și din orașe mai mici, ceea ce înseamnă că salariile la nivel național în zona aceasta, în domeniul acesta, au crescut ușor, pentru că tu poți să fii din Craiova și să lucrezi pentru o companie din București și să beneficiezi de un salariu specific zonei respective. De aici o ușoară creștere”, explică Ana Visian, reprezentanta unei platforme de recrutare online.

Unde sunt românii cu cele mai mici salarii

În ultimii 2 ani, salariului mediu net, la nivel național, a crescut cu 25 de procente, dar diferentele în funcție de județ și domeniu au rămas semnificative.

Dacă ar fi să facem un portret robot al românului care primește cel mai mare salariu la angajare atunci acesta muncește în București, este IT-ist sau medic și are un salariu mediu care pleacă de la 957 de euro. În schimb, românul care primește cea mai mică ofertă salarială este din Covasna și muncește în domenii precum producție – pe partea de logistică, HoReCa sau construcții – pe partea de instalații. Are un salariu de maximum 329 de euro.

Înainte să accepte un loc de muncă, românii studiază şi beneficiile extra-salariale oferite. Dacă înainte de pandemie angajatorii se întreceau în bonusuri în bani, abonamente la săli de fitness sau pachete de servicii medicale, criza sanitară a schimbat acest concept. Acum românii vor zile în plus de concediu, program flexibil sau cursuri de dezvoltare personală și profesională, scrie Digi24.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică