VIDEO: Prima zi de școală la Sibiu - Elevii cu mască și flori, emoționați că se reîntorc în bănci

Peste 60.000 de elevi din județul Sibiu pășesc, luni, din nou pe porțile școlilor. Noul an școlar debutează, la fel ca cel de anul trecut, în context „pandemic”, iar incertitudinea aduce în privirile copiilor, dar și ale părinților lor, o ușoară senzație de teamă. Chiar și așa, emoțiile unui nou început se simt în curțile unităților de învățământ și în sălile de clasă, acolo au loc ceremoniile de deschidere a anului școlar. Preșcolarii și școlarii au intrat din nou în colectivitate, s-au îmbrățișat, au purtat în brațe flori pentru diriginți, au râs, s-au fotografiat și au sperat că anul ce vine va fi unul roditor. Masca a fost nelipsită în prima zi de școală, însă distanțarea a fost mai greu de respectat.

Școala a început pentru 61.897 de elevi din județul Sibiu. Cu excepția copiilor din localitatea Șeica Mică, intrată de astăzi în carantină, toți elevii participă fizic la cursuri. Prima zi de școală le aduce tuturor copiilor, părinților și profesorilor speranța că anul va fi unul roditor. Uniforma lor, de vreo doi ani de zile, presupune însă și purtarea măștii de protecție. Majoritatea s-au obișnuit cu ea și, din ce pare, mulți au integrat-o în ținute. Cu buline, colorate, clasice… elevii au găsit o modalitate „cool” de a purta masca.

video
play-sharp-fill
Toate școlile din municipiul Sibiu au stabilit reguli clare în ceea ce privește organizarea festivității de începere a noului an școlar. În majoritatea unităților de învățământ, „bobocii” au fost invitați la ceremonie în curtea școlii sau în sala de sport, pe când ceilalți elevi au participat la deschidere în sălile de clase alături de diriginți.

VIDEO: Prima zi de școală la Sibiu - Elevii cu mască și flori, emoționați că se reîntorc în bănci

La Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, elevii din ciclul primar au avut deschiderea festivă în curtea școlii, respectiv în sălile de clasă repartizate, de la ora 09:00. Măștile de protecție și distanțarea fizică au fost obligatorii. La ciclul gimnazial, festivitatea a fost programată pentru ora 12:00. Elevii din clasa a V-a au fost invitați să ia parte la deschiderea festivă în curtea școlii, pe când cei din clasele mai mari în sălile de clasă. De asemenea, liceeni au fost invitați la școală de la ora 10:00, „bobocii” fiind cei care au rămas în curtea școlii, iar cei din clasele a X-a – a XII-a, în sălile de clasă alături de diriginți.

VIDEO: Prima zi de școală la Sibiu - Elevii cu mască și flori, emoționați că se reîntorc în bănci VIDEO: Prima zi de școală la Sibiu - Elevii cu mască și flori, emoționați că se reîntorc în bănci

„M-am bucurat că mi-am revăzut colegii. Deși este greu să porți masca de protecție, fiindcă după o perioadă deja simți că este sufocant, cu timpul ne vom obișnui cu ea. Nu putem ști niciodată ce se va întâmpla, dacă școlile se vor închide din nou, dar consider că, atât timp cât respectăm regulile, totul va fi bine”, spune o elevă în clasa a XII-a la „Goga”.

Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu a organizat, de asemenea, festivitatea de deschidere în funcție de grupele de elevi. Bobocii au participat pe terenul de sport la deschidere, începând cu ora 09:00, iar cei din clasele VI – VIII și X-XII, în sălile de clasă, începând cu ora 10:00. VIDEO: Prima zi de școală la Sibiu - Elevii cu mască și flori, emoționați că se reîntorc în bănci

La „Lazăr” a fost prezentă și Carmen Iohannis care le-a transmis elevilor un mesaj odată cu reînceperea școlii. DETALII AICI.

Și la Școala Gimnazială „Regina Maria” din Sibiu emoțiile s-au simțit în aer. Prichindeii au fost entuziasmați de prima lor zi de școală. Au adus flori pentru învățătoare și s-au împrietenit unii cu ceilalți. Masca de protecție, care este obligatorie, n-a lipsit o clipă de pe chipurile lor. Părinții sunt cei mai temători din această ecuație. VIDEO: Prima zi de școală la Sibiu - Elevii cu mască și flori, emoționați că se reîntorc în bănci VIDEO: Prima zi de școală la Sibiu - Elevii cu mască și flori, emoționați că se reîntorc în bănci

„Copilul meu a început astăzi școala, este în clasa zero. Sigur că îmi este teamă că se poate îmbolnăvi mai ușor în colectivitate, însă, ca părinte responsabil, l-am învățat să poarte masca corect tot timpul, să nu pună mâna murdară la ochi, nas sau gură. Sperăm că va fi un an bun”, spune Roxana, mămica unui copil de la „Regina Maria”.  VIDEO: Prima zi de școală la Sibiu - Elevii cu mască și flori, emoționați că se reîntorc în bănci

Elevii de la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu au pășit și ei din nou în curtea școlii. Emoționați și cu ochii zâmbitori, s-au bucurat de revederea colegilor și profesorilor. „Prima zi de școală a fost cât de cât ok. Ne-a îngrozit orarul pe noi! Cât despre mască, este sufocant cu ea. În ceea ce privește regulile, eu sper să se respecte cât de cât, altfel, mai devreme sau mai târziu, vom intra în online iar”, spune Iulia, elevă în clasa a XI-a.

Majoritatea elevilor spun că nu își doresc să revină la cursurile online, căci școala presupune interacțiune față în față. Aceștia consideră că este extrem de important pentru formarea lor să comunice unii cu ceilalți la școală, nu prin intermediul unor ecrane.

VIDEO: Prima zi de școală la Sibiu - Elevii cu mască și flori, emoționați că se reîntorc în bănci

„Suntem la început de nou an școlar! Un an școlar marcat de nou, de provocare și mult dinamism. Începerea școlii sub auspiciile perioadei de alertă datorată situației pandemice actuale este într-adevăr o provocare, cu multă responsabilitate pentru elevi și cadre didactice, cu rolul de a crea ambientul educațional cât mai securizant pentru a educa tinerii noștri. Am resimțit
împreună sentimente diverse, în perioada premergătoare debutului anului școlar, bazate pe informații uneori contradictorii ale specialiștilor în educație şi sănătate, ale mass-mediei, ale societății. Această pandemie a zguduit statu-quoul nostru, al tuturor și a dezvăluit probleme ale sistemului de învățământ legate de infrastructura școlilor, de lipsa tehnologiei performante necesare procesului de predare online, de grupurile vulnerabile, fără acces la tehnologie proprie etc. Am conștientizat la finele anului școlar trecut care sunt nevoile şi cum trebuie să ne organizăm pentru a fi mai eficienți. Am analizat împreună cu toți factorii implicați în bunul mers al procesului instructiv educativ, strategii pentru de a crea un flux continuu al activităților școlare, pentru a îmbina cât mai eficient învățământul față în față cu învățământul online şi pentru a ne adapta vremurilor pe care le traversăm. Lăsăm teama deoparte! Procesul de învățare continuă! Sunt convinsă că putem da dovadă de înțelepciune, unitate, maturitate, înțelegere și empatie în această perioadă atipică”, este mesajul Inspectorului Școlar General al IȘJ Sibiu, Monica Munteanu.

Șapte profesori și cinci elevi din județul Sibiu încep școala online, iar asta fiindcă sunt infectați cu coronavirus. În cazul în care starea lor de sănătate nu le permite să participe la cursuri, vor fi scutiți medical.

Ultima oră