Proteste de amploare în Austria, Olanda și Turcia. Oamenii cer ridicarea restricțiilor sanitare introduse pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Se cer, de asemenea, demisii la nivelul guvernului.
În Olanda, zeci de mii de persoane au protestat împotriva restricţiilor asupra vieţii de noapte. Participanţii la marş, printre care s-au numărat DJ şi muzicieni, au cerut ridicarea restricţiilor impuse industriei de organizare a evenimentelor, scrie Digi24.
Organizatorii au făcut apel la proteste în zece oraşe, inclusiv Amsterdam, Haga, Groningen şi Maastricht.
În unele oraşe, manifestaţiile au fost însoţite de camioane din care cânta muzică, de DJ şi de dansatori în stradă, conform agenţiei de presă ANP, scrie Agerpres.
În Olanda, cluburile şi discotecile s-au putut redeschide la sfârşitul lui iunie, când au fost de asemenea permise festivalurile şi petrecerile studenţeşti. Totuşi, la scurt timp au fost reintroduse restricţii, după creşterea numărului de cazuri de infectări. Guvernul a cerut unei comisii consultative să analizeze dacă viaţa de noapte ar putea fi redeschisă la sfârşit de septembrie. Închiderea impusă la mijlocul lui august trebuia iniţial să rămână în vigoare până la 1 noiembrie.
În Austria, la Viena, mii de manifestanţi au ieşit din nou în stradă pentru a denunţa restricţiile sanitare impuse de guvernul austriac.
Cei aproximativ 2.000 de protestatari, conform datelor poliţiei, au cerut demisia cancelarului conservator Sebastian Kurz.
Manifestanţii au purtat pancarte pe care era scris ‘Opriţi dictatura’ sau ‘Lăsaţi copiii în pace’.
Protestele s-au reluat de săptămâna trecută la Viena, după mai multe luni de liniște, participanţii revendicându-şi „datoria de a rezista în faţa injustiţiei”.
Austria a fost printre primele ţări europene care au introdus un sistem de permis sanitar.
De la redeschiderea generală de la mijlocul lunii mai, trebuie să se prezinte un test negativ, un certificat anticorpi sau dovada vaccinării la hoteluri, restaurante, săli de sport, muzee, coafor sau la evenimentele sportive şi culturale.
De la izbucnirea pandemiei în primăvara lui 2020, Austria, ţară de 8,9 milioane de locuitori, a înregistrat aproape 11.000 de decese.
Până în acest moment, aproape 60% din populaţia sa este complet vaccinată, pe fondul scăderii ritmului campaniei de vaccinare.
În acest context, numărul de contaminări a reînceput să crească în ultimele săptămâni, depăşind 2.000 de noi cazuri zilnice.
Cancelarul Sebastian Kurz a atras atenţia în această săptămână că, în cazul în care situaţia se va deteriora, restricţiile pentru persoanele nevaccinate s-ar putea înăspri.
În Turcia, peste 2.000 de manifestanți au demonstrat la Istanbul împotriva noilor măsuri ale autorităţilor privind vaccinarea, testarea şi purtarea măştilor de protecţie.
Luni, guvernul turc a început să ceară dovada vaccinării sau un test negativ pentru persoanele care călătoresc cu avionul, autocarul şi trenul, precum şi pentru persoanele care participă la mari evenimente cum ar fi concerte sau spectacole de teatru.
Toţi angajaţii din şcoli care nu sunt vaccinaţi trebuie să facă un test PCR de două ori pe săptămână. În spaţiul public, sunt obligatorii purtarea măştii de protecţie şi respectarea distanţării sociale.
Aproximativ 64% dintre turci au primit două doze de vaccin. Totuşi, circa 23.000 de noi cazuri apar zilnic, ceea ce l-a determinat pe ministrul Sănătăţii să avertizeze în această lună asupra unei „pandemii a nevaccinaţilor”.
Sursa: Digi24