foto: dezvelirea statuii baronului brukenthal - iohannis: „vă felicit pentru realizarea acestui proiect”

Statuia baronului Samuel von Brukenthal a fost dezvelită, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii la care a luat parte și președintele României, Klaus Iohannis. Evenimentul a avut loc în Piața Mare a municipiului Sibiu.

foto: dezvelirea statuii baronului brukenthal - iohannis: „vă felicit pentru realizarea acestui proiect”

Statuia lui Samuel von Brukenthal, făurită de sculptorul Deak Arpad din Oradea, a fost dezvelită în cadrul ceremoniei de sâmbătă, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a primarului Sibiului, Astrid Fodor. Ceremonia a avut loc în Piața Mare din municipiul Sibiu.

foto: dezvelirea statuii baronului brukenthal - iohannis: „vă felicit pentru realizarea acestui proiect”

În cadrul ceremoniei a luat cuvântul și președintele Klaus Iohannis, care a fost însoțit la eveniment de Carmen Iohannis.

„Vă mulțumesc pentru invitația de a fi astăzi alături de dumneavoastră la acest eveniment. Apreciez în mod deosebit contribuția tuturor celor care au făcut posibilă așezarea statuii lui Samuel von Brukenthal în inima civică a Sibiului, în fața muzeului care îi poartă și îi duce mai departe numele, moștenirea și strădania. Vă felicit pentru realizarea acestui proiect atât de apropiat de inima sibienilor. Gestul de respect pentru marele iluminist transilvănean este un îndemn la prețuirea personalităților și a valorilor trecutului”, a spus, Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei.

Astrid Fodor a declarat că Sibiul a fost un oraș caracterizat ca fiind deschis, multietnic și cu un spirit cultural și cosmopolit încă de pe vremea baronului Brukenthal. foto: dezvelirea statuii baronului brukenthal - iohannis: „vă felicit pentru realizarea acestui proiect” foto: dezvelirea statuii baronului brukenthal - iohannis: „vă felicit pentru realizarea acestui proiect”

„Ne aflăm în Piața Mare, în centrul istoric al Sibiului, un ansamblu arhitectural inestimabil ca valoare pentru oraș. De-a lungul istoriei, orașul s-a tranformat în pas cu vremurile, iar astăzi poartă marca celor peste 800 de ani care au trecut peste el. Este datoria noastră să continuăm să adăugăm acestui patrimoniu. Astăzi își găsește locul în Piața Mare, statuia baronului Samuel von Brukenthal, una dintre figurile marcante ale istoriei Sibiului, oraș caracterizat prin multietnicitate, prin deschidere spre Europa și prin spiritul cultural și cosmopolit încă de pe vremea baronului Brukenthal”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

foto: dezvelirea statuii baronului brukenthal - iohannis: „vă felicit pentru realizarea acestui proiect”

Finanțatorul principal și motorul proiectului de realizare a statuii este Mircea Ureche, directorul general SC Boromir SA, care a luat, de asemenea, cuvântul. „Brukenthal s-a întors acasă și vă spune tuturor Bine Ați Venit. Să ne înțelegem bine, e la el acasă, nu este în altă parte. (…) Noi, cei de la Boromir, suntem lovișteni. Pentru noi, realizarea acestui obiectiv reprezintă bucurie, onoare și pe undeva, o obligație. Bucurie, pentru că am reușit să finalizăm aceste eforturi și astăzi să-l avem lângă noi pe baronul Brukenthal. Onoare, pentru că cei îndreptățiți să realizeze statuie, moștenitorii lui Brukenthal, ne-au acordat nouă această onoare”, a spus Mircea Ureche.

Începând din anul 2018, anul centenar, zi de zi, printr-un parteneriat între Muzeul Național Brukenthal și Boromir, fiecare vizitator primește după vizitarea muzeului un biscuite Brukenthal. Până în momentul de față, peste 2 milioane de biscuiți Brukenthal au fost împărțiți în mod gratuit. foto: dezvelirea statuii baronului brukenthal - iohannis: „vă felicit pentru realizarea acestui proiect” foto: dezvelirea statuii baronului brukenthal - iohannis: „vă felicit pentru realizarea acestui proiect”

Statuia este realizată din bronz și are trei metri înălțime, iar soclul pe care este așezată are 60 de centimetri. Aceasta a fost amplasată la 8,75 metri de clădirea Muzeului Brukenthal și la 18,70 metri față de clădirea Primăriei Sibiu.

Amplasarea statuii lui Brukenthal este simetrică față de cea existentă, a lui Gheorghe Lazăr, aflată la intrarea în Piața Mare dinspre strada Avram Iancu, fiind orientată cu fața către Piața Mare.

Ultima oră

Participă la discuție

6 Commentarii

  1. Am inteles ideea. Vor o statuie a baronului Brukenthal, insa NU in piata mare. Au parcul Astra. Sa o puna acolo. Nu in centrul Sibiului. O fi avut el o mare contributie in Sibiu insa sa nu uitam ca nu el este intemeietorul. Plus ca a nu a fost usa de biserica.

  2. Pentru ca statuia să fie cât mai sugestivă trebuia ca baronul să țină într-o mână o carte de drept iar în cealaltă o roată medievală de supliciu !

  3. R U S I N E autoritatilor sibiene
    ce Ridica statui alogenilor istorici.
    Actualii asupritori ai neamului venereaza fostii asupritori … cozile de topor servitorii globalistilor se ocupa cu activitati simbolice jignire a natiunii intre timp infometand.o saracind.o indatorand.o si talharind.o.
    R U S I N E .

  4. RUSINE AUTORITATILOR SIBIULUI
    NISTE MIZERABILI.
    NU SUNT BANI PENTRU NIMIC DECAT PENTRU SIMBOLURI GLOBALISTE SI LGBT. ASTIA SUNT GROPARII NATIUNII.

    ROMANII SUNT INVADATI DE SATANISTI LA EI ACASA. SI LUATI IN BATAIE DE JOC.
    IOHANIS SI GASCA LUI DE HOTI ALOGENI TREBUIE SA DISPARA. EXECUTATI FARA NICI O JUDECATA. NU PUSCARIE.AR FI PREA USOR.

    ARMATA TRADATOARE SI EA.
    POPORUL.NU MAI ARE APARARE DE NICAIERI.
    TIMISOARA DEJA ARE UN VIERME CANCEROS ANTIROMAN PRIMAR…. SI ALA VREA SA AJUNGA PRESEDINTE.
    ISTORIA E DISTORSIONATA COPIII ROMANI NU STIU MAI NINIC DESPRE TRECUTUL NATIUNII SI ORIGINILE LOR ….
    ROMANII SUNT ADORMITI SI INDOBITOCITI DE 30 DE ANI.
    TREZIREA. ALTFEL DISPARE NEAMUL SI ASTIA RUP TARA IN BUCATI ….FAC ACUM CARDURI DE IDENTITATE FARA TRICOLOR ….AU DAT DRAPELUL JOS DE PE CLADIREA PARLAMENTULUI….
    UNDE SUNT APARATORII LIBERTATII A SUVERANITATII SI DEMOCRATIEI IN ROMANIA ?
    R U S I N E .

  5. Masonii din Lions si Rotary au dezvelit stauia unui criminal si asupritor al romanilor. Inca o dovada ca nenorocitii de masoni au agenda anti-nationala si anti-romaneasca. Romania este sub ocupatie. Romanii sunt ca pe timpul iobagiei. Au voie doar sa munceasca, si sa plateasca taxele impuse de asupritori. Vedeti voi in iarna asta ce inseamna „guWernul meu”.