Producătorul unui test prenatal utilizat de milioane de femei ar avea legături cu armata chineză.
Autorităţile de reglementare a sănătăţii din cinci ţări examinează un test prenatal care colectează ADN-ul femeilor şi a copiilor pentru cercetare, după ce au apărut informaţii că producătorul testului are legături cu armata chineză.
Testul, comercializat sub numele de marcă Nifty, este vândut în cel puţin 52 de ţări şi a fost utilizat de milioane de femei la nivel global. Acesta analizează sindromul Down şi mai mult de 80 de alte afecţiuni genetice.
Comisarul pentru confidenţialitate al Canadei a declarat că informaţiile publicate de Reuters cu privire la legăturile cu armata chineză ridică întrebări importante şi „extrem de sensibile”. Comisia analizează problema.
Autorităţile de reglementare din Slovenia şi Germania au declarat că examinează testul în lumina normelor Uniunii Europene privind protecţia datelor.
Reuters a artătat în iulie că o serie largă de studii ştiinţifice – inclusiv studii clinice – au arătat că grupul BGI a dezvoltat şi îmbunătăţit testul în colaborare cu spitalele armatei chineze. BGI foloseşte datele genetice ale femeilor însărcinate pentru cercetarea trăsăturilor populaţiei. De asemenea, colaborează cu armata în alte domenii de cercetare.
Formularele de consimţământ semnate de femei din afara Chinei solicită permisiunea ca probele de sânge şi datele genetice să fie trimise în străinătate către BGI şi utilizate pentru cercetare. Politica de confidenţialitate de pe site-ul testului spune, de asemenea, că datele pot fi partajate în scopuri de securitate naţională în China – deşi BGI spune că nu i s-a cerut niciodată acest lucru.
Reuters a relatat anterior că cercetarea comună a BGI cu institutele medicale ale armatei chineze variază, de la eforturile de a proteja soldaţii până la testarea în masă a agenţilor patogeni. Specialişti în securitate din SUA au avertizat în martie că vasta bancă de date genomice pe care BGI le adună şi le analizează cu inteligenţă artificială ar putea oferi Chinei o cale spre avantaj economic şi militar, scrie Mediafax.