Centrul istoric va fi reconfigurat – Parcare subterană la Gară – Strada Avram Iancu devine pietonală

Centrul istoric urmează să fie reconfigurat. Parcarea supraterană de la Gară va fi înlocuită cu una subterană, strada Avram Iancu va deveni pietonală, se vor amenaja piste pentru bicicliști în zona centrală și vor exista mai multe zone verzi. Proiectul investiției, care se ridică la 3,4 milioane de euro plus TVA și a cărei durată de realizare atinge 12 luni, a fost transmis de Primăria Sibiu către Agenția de Protecție a Mediului și se află în consultare publică.

Zona propusă pentru reconfigurare și revitalizare este situată în intravilanul municipiului Sibiu, zona Gării, între gară și Piața Mare din Sibiu, respectiv tronsoanele strada General Magheru – strada Constituției, strada General Magheru de la strada Constituției pâ la strada Filarmonicii și strada Avram Iancu de la strada Constituției până în Piața Mare, se arată în memoriul de prezentare intitulat „Reconfigurare și revitalizare zona Gării + Traseu pietonal spre centrul istoric” transmis de Primărie către Protecția Mediului.  

Parcare subterană la Gară

În prezent, în zona gării din Sibiu există o parcare supraterană. Aceasta urmează să fie înlocuită cu una subterană pentru a facilita accesul pietonilor și bicicliștilor în zona centrului istoric. Tot în această zonă, ar urma să fie instalat mobilier urban nou și să se amenajeze zone verzi și de odihnă.

„Reconfigurarea zonei este solicitată în contextul amenajării unei parcări subterane de mare capacitate în Piața 1 Decembrie 1918. Astfel, se dorește schimbarea accesului în zona centrului istoric prin reamenajarea acestei zone pentru trafic pietonal și piste de biciclete, amenajarea de zone verzi și de odihnă, instalarea de mobilier urban nou. Investiția este necesară pentru a permite circulația în siguranță atât  a pietonilor, cât și a autovehiculelor, concomitent cu îmbunătățirea protecției mediului înconjurător, reducerea zgomotului și a vibrațiilor din zona istorică a Sibiului, precum și pentru facilitarea accesului din zona Gării spre centrul istoric al orașului în condiții de siguranță și confort. Tronsoanele ce urmează să fie revitalizate au o lungime totala de aproximativ 880m și se desfășoară pe o suprafață de aproximativ 15000m2”, se arată în memoriu. 

Traseul propus prin proiect, împărțit în trei zone. Ce modificări apar

Tronsonul dintre strada General Gheorghe Magheru și strada Constituției va fi reabilitat, însă nu se va modifica structura actuală a străzii. Aceasta va rămâne în continuare cu sens unic, dar va avea o îmbunătățire din punct de vedere al amenajării, fiind astfel mult mai „prietenoasă” pentru pietoni. La intersecția cu Piața Ursulinelor, strada se bifurcă în două părți, permițând participanților la trafic să facă stânga înspre strada Avram Iancu, doar dacă sunt riverani sau au nevoie sa facă aprovizionarea magazinelor din centru. Pentru a ajunge înspre strada Constituției, cei care coboară de pe str. General Magheru dau prioritate celor care urcă pe str. Avram Iancu.

O altă modificare, în acest caz majoră, este aceea că strada Avram Iancu devine pietonală. Zona propuse se dorește a fi un culoar verde care să lege Piața Mare de Piața 1 Decembrie 1918. „Strada Avram Iancu de la strada Constituției până la intrarea în Piața Mare, se propune ca strada săfie pietonală cu accesul restricționat, permis doar riveranilor sau mașinilor de aprovizionare. Partea carosabilă a străzii va avea lățimea cuprinsă între 3.50 m și 4.00 m, cu o singură bandă de circulație, pe care autovehiculele vor circula în ambele sensuri. Zona dintre banda de circulație și clădire va fi comună pentru pietonal, staționări aferente aprovizionării sau accesului ocazional, biciclete sau alte mijloace de transport nepoluante”, se mai arată în memoriu.

În cadrul proiectului, va fi reamenajat și tronsonul dintre strada Constituției și Piața 1 Decembrie. Acesta va rămâne cu sens unic dinspre gară, însă intervin următoarele modificări:

  • Pe ambele părți ale zonei carosabile se prevad piste de biciclete cu o lățime de 1.50 m;
  • Două benzi de circulație, cu lățimea părții carosabile de 7.00 m;
  • Trotuare de pe ambele parti;
  • Zone verzi si locuri de relaxare;

Cât costă investiția

Costurile estimative ale investiției sunt prezentate în devizul general și reprezintă suma de 16.771.145,16 lei cu TVA-ul aferent anului 2021 – 19%, adică aproximativ 3,4 milioane de euro. Durata de realizare a investiției este de 12 luni.

Ultima oră