Vaccinurile antiCOVID bazate pe tehnologia ARN Mesager dezvoltă anticorpi și la pacienții cu sistemul imunitar compromis
Sursa: unsplash.cm

Vaccinurile anti-COVID-19 bazate pe tehnologia ARNm declanșează un răspuns din partea sistemului imunitar în majoritatea bolnavilor de cancer cu tumori și în mulți pacienți a căror medicație le scade imunitatea, sugerează două studii citate de Reuters.

Cercetători din Israel au studiat 154 de pacienți cu tumori și 135 de oameni sănătoși. Ei au descoperit că, la șase luni după a doua doză de vaccin Pfizer, 79% din pacienții cu tumori au dezvoltat anticorpi, asemenea celor 84% din oamenii fără cancer.

Diferența nu a fost considerată relevantă din punct de vedere statistic. Nivelurile de anticorpi erau similare în ambele grupuri, au anunțat cercetătorii în publicația Cancer Discovery.

Separat de ei, cercetători din SUA au studiat 133 de adulți care luau medicamente pentru boli cronice care le scădeau imunitatea și 53 de voluntari sănătoși.

La trei săptămâni după a doua doză de vaccin (Pfizer sau Moderna), aproape 90% dintre participanții imunocompromiși au dezvoltat anticorpi, deși mulți au dezvoltat un număr mai mic decât cei din grupul de control, conform rezultatelor publicate în jurnalul Annals of Internal Medicine.

Ultima oră